Allt ifyllt!

Nu har jag äntligen fått klart alla visumpapper och bokat tid på ambassaden! Det var inte lätt att fixa alla papper och fylla i allt, USA är verkligen hur petiga som helst. På ett formulär jag fyllde i på internet (formulär DS-160) kom det säkert minst 10 frågor hurvida jag var terrorist eller inte. Om jag nu skulle vara det, skulle jag kryssa i "Yes" då? Antagligen inte!

Det tog sjukt lång tid att fylla i allt, speciellt formulär DS-160. Det skulle fyllas i via internet och jag skojar inte när jag säger att det tog omkring två timmar. Det berodde dels beroende på att jag blev utslängd från sidan (någon säkerhetsåtgärd antar jag?) var tjugonde minut och var tvungen att fylla i allt igen. Var därför noga med att spara efter varje sida eftersom då är det bara att ladda upp uppgifterna igen och klicka fram till där man slutade. 

När jag sedan skulle boka tid på Amerikanska Ambassaden såg jag att fredagen, då jag planerat att gå till Ambassaden eftersom jag ändå har YFU-läger i Stockholm då, hade de inte öppet! Ambassaden har tydligen bara öppet mån-tors. Dessutom var alla tider fram till 17 juni fullbokade! Jag blev rätt rejält förbannad eftersom jag inte har någon lust alls att betala 1000 kr för en extra flygresa till Stockholm för att åka ner en extra gång. Jag löste det med att boka måndagen därpå, jag ska ju ändå på YFU-läger från fredag till söndag den veckan, då är det lika bra att stanna i Stockholm över natten och försöka hitta någonstans att sova tills måndagen. Det blir ingen skönhetssömn efter lägret (där jag förmodligen inte kommer sova mycket heller ;)) eftersom min tid är kl. 8 på måndag morgon. Aja, jag antar att det är smällar man får ta när man ska till USA!

Jag har så mycket papper nu att jag är tvugna att skaffa en mapp. Min värsta rädsla är att jag står där i Stockholm eller på flygplatsen i USA och saknar ett papper! Jag får se till att fixa lite bättre ordning...Det är föresten jätteroligt att ni kommenterar, jag blir superglad varje gång jag fått en liten kommentar! Om ni inte kommenterat, gör gärna det!

The Centennial State

En stat som jag verkligen hoppas på att jag ska hamna i är Colorado (The Centennial State, Den Hundraåriga Staten). Jag tycker det verkar sjukt fint där och vädret passar mig perfekt eftersom jag gillar både varma somrar och milda vintrar vilket Colorado har.

Jag vet att jag inte ska hoppas på för mycket, men hur kan man låta bli att ha förväntningar och förhoppningar om var man ska hamna? Det är ändå ett år jag ska bo där. Jag vet att jag inte kan sitta här hemma och dömma det, jag vet att jag måste befinna mig i landet och staden för att kunna avgöra om jag trivs eller inte. Vem vet, jag kanske får det bättre i en liten by i North Dakota än i Denver, Colorado? Allt berorende på hur invånarna, värdfamljen och hur massor av annat passar just mig. När jag tittat på ännu mer bilder är Iowa också extremt fint och det är säkrert alla andra stater jag har chans att hamna i också!

Eftersom jag redan fått en ungefärlig placering tycker jag det inte borde dröja länge innan jag fått min slutgiltiga placering! Jag håller tummarna varje dag - det är ju ändå bara dryga två månader bort nu till jag lämnar Sverige i ett år!

Denver, Colorado


Des Moines, Iowa

Heartland

Har sökt fram lite information om de stater jag har möjlighet att hamna i. Det blir nog bra var jag än hamnar!


COLORADO

Huvudstad:
Denver
Största stad: Denver
Folkmängd: 4 700 000
Yta: 269 837km²

Colorado är USA:s åttonde största delstat, mest känd för Nordamerikas ryggrad - Klippiga bergen eller Rocky Mountains på Engelska. Colorado är också känd för sina otroliga temperaturskillnader mellan dag och natt. Temperaturen på sommaren ligger runt 28-31 grader och på vintern 6-8 grader. Staten får ungefär 165 cm snö per vintersäsong.

Colorado är dock inte bara branta snöklädda berg. Ordet “Colorado” kommer från spanskan och betyder ungefär “rödaktig färg”, vilket man förstår när man besöker sydvästra Colorado. I dessa indiantrakter breder vackra röda raviner och öken ut sig och här ligger den enda nationalparken i USA som skyddar mänskliga efterlämningar, Mesa Verde, med ruiner efter en gammal indianbosättning.

MINNESOTA

Huvudstad: Saint Paul
Största stad: Minneapolis
Folkmängd: 5 167 000
Yta: 225 365

Klimatet i Minnesota innebär stora skillnader mellan sommar/vinter och dag/natt. Medeltemperaturen på vintern är ca -11 °C och på sommaren ca 23 °C. 

Minnesota är känt för att ha många sjöar, och kallas även för “The Land of 10,000 Lakes”, och ändå så är antalet sjöar betydligt högre än så. Det är väldigt många människor i Minnesota som har skandinaviskt blod i ådrorna. Det beror på att det var främst svenska, danska, norska och finska invandrare som bosatte sig i staten.

Nära både St Paul och Minneapolis så ligger USA:s största köpcentrum, Mall of America. Det består utav 520 butiker utspridda på fyra våningar. Förutom butikerna så finns det bl.a. en biograf, restauranger, nattklubbar, ett bröllopskapell och en temapark med inte mindre än två berg- och dalbanor.

NEBRASKA

Huvudstad: Lincoln
Största stad: Omaha
Folkmängd: 1 783 432
Yta: 200

Nebraska skulle kunna jämföras med Skåne. Därför leder detta naturligt in på Nebraskas ”nick name” The Cornhusker State som naturligtvis syftar på all majs som staten producerar – vilket visar att jordbruket ligger i fokus. Bli därför inte förvånad, om du någonsin skulle besöka staten, när du mil efter mil bara ser just majs längst vägen. Sport spelar en central roll i Nebraska, varje High School har sitt eget fotbollslag som alla i staden hejjar på, fast även ”Nebraska Cornhuskers”s (statens största fotbollslag) attiraljer pryder var och vartannat hem.

NORTH DAKOTA

Huvudstad:
Bismarck
Största stad: Fargo
Folkmängd: 635 867
Yta:
183 272 km²


North Dakota har varma somrar men oftast väldigt kalla vintrar. På somrarna kan det bli upptill 30-35°C och på vintern -30°C. North Dakota är en ganska lantlig stat eftersom den inte är särskilt tätbefolkad, men bara för det så betyder det inte att den är tråkig.

I North Dakota kan man verkligen leva friluftsliv och testa på en mängd fartfyllda aktiviteter. Du kan åka skidor, köra scooter, campa, paddla kanot eller fiska. Deras natur påminner till viss del om Sveriges men här kan du hitta lite andra djur än vad du är van vid hemma, ex. Buffalos. Staten är ganska charmig med sina städer, mysiga affärer och sitt underbara landskap.


SOUTH DAKOTA

Huvudstad: Pierre
Största stad: Sioux Falls
Folkmängd: 804 194
Yta: 199 905 km²

South Dakota kan delas in i två delar; ”East River” och ”West River”. Och det är inte krångligare än att man hänvisar till Öst eller Väst om Missouri-floden som delar staten på mitten (är även gränsen för en tidszon). Det är ganska stor skillnad mellan East och West River, både ekonomiska och typografiska. I östra South Dakota är landskapet främst platt medan det i västra South Dakota även finns berg och mer varierat landskap tack vare the Black Hills.

Kul att veta och som även säger väldigt mycket om South Dakota som stat är att den officiella stat-sporten är Rodeo!


ILLINOIS

Huvudstad: Springfield
Största stad: Chicago
Folkmängd: 12 419 293
Yta: 149 998 km²

Temperaturerna under sommaren ligger på cirka 25–32 °C dagtid och stadigt minusgrader på vintern förutom i söder där det är betydligt mildare vintrar. Årsnederbörden i Illinois är från 890–1220 mm. Snöfall ger södra Illinois runt 35 cm i söder och runt 1 m i norr per vintersäsong. Dessutom får delstaten cirka 50 åskdagar om året och tornados är vanliga.

Illinois har mer än trettio universitet bland annat University of Illinois och University of Chicago.

KANSAS

Huvudstad: 
Topeka
Största stad:
Wichita
Folkmängd: 2 764 075
Yta: 213 096 km²

Kansas är en av de delstaterna i USA där flest tornados inträffar. Kansas är den 9:onde eller 10:onde soligaste staten i USA, beroende på vad man jämför med. I västra delen av Kansas är det lika soligt som i delar av Arizona och Californien.

IOWA

Huvudstad: Des Moines
Största stad: Des Moines
Folkmängd: 2 982 085
Yta: 145 743 km²

Iowa är USA:s främsta jordbruksstat med en årlig inkomst från jordbruket på mer än 10 miljarder USD. Iowa har två universitet av hög klass; University of Iowa och Iowa State University.

Tornados är vanliga under sommaren och våren med ett genomsnitt på 37 st per år. 

MISSOURI

Huvudstad: Jefferson City
Största stad: Kansas City
Folkmängd: 5 911 600
Yta: 180 553 km²

Om man besöker Missouri kan en visit i Kansas City vara ett tips om man vill uppleva ”Storstaden” med shopping och lite turistande ibland några av de 200 fontäner som finns den såkallade fontänernas stad (Kansas City).

På Arrow Head Stadium eller Kauffman stadium kan man en proffsmatch inom den typiska Amerikanska fotbollen eller Basball, vilket är en riktig häftig upplevelse med uppåt 80 000 personer på läktaren.

I Missouri är klimatet ett typsikt inlandsklimat, det vill säga väldigt kalla vintrar med tidig vår och lång höst men med varma och fuktiga somrar.

WISCONSIN

Huvudstad: Madison
Största stad: Milwuaukee
Folkmängd: 5 556 506
Yta: 169 790km²

Den högsta temperaturen det någonsin varit i Wisconsin var 46 grader 1936 och det kallaste var -48 grader 1996. I Wisconsin kan man hitta många spår av ursprungsbefolkning och immigranter och man kan lära sig mycket om deras historia på olika museum, turistvägar, parker och pow-wows.

Wisconsin är även ett populärt vinterresmål med massor av skidorter och i medel över 1 meter snö varje vinter.All fakta från utbytesstudent.se, curiousexplorer.se och WikipediaPlacering

Jag har fått placering!

Inte exakt var jag ska bo, men jag har fått ett område som heter Heartland! Det omfattar staterna North Dakota (ND), South Dakota (SD), Nebraska (NE), Colorado (CO), Kansas (KS), Missouri (MO), Illinois (IL), Iowa (IA), Wisconsin (WI) och Minnesota (MN)! Se kartan nedan.Åh, jag kan inte fatta att jag äntligen fått en blid av var jag kommer hamna! När jag såg öppnade kuvertet igårkväll dunkade mitt hjärta nästan omänskligt fort och jag var nervös! När jag såg att jag fått det här området blev jag såklart jätteglad! Jag var förberedd på att jag skulle få desssa stater eftersom YFU hade sagt att det var väldigt vanligt att man hamnade i just detta område. 

Jag tycker alla stater verkar jättefina och ärligt talat så bryr jag mig mest om hur min värdfamilj verkar och hur invånarna är. Det kan vara jättemysigt att bo i en liten by i North Dakota, även fast jag helst inte hamnar mitt ute i ingenstans. Jag ska ställa in mig på att jag kan hamna var som helst och att jag förmodligen kommer hamna i en liten by. Det kommer att bli en omställning hur helst, men det är också därför jag vill bli utbytesstudent - för att uppleva nya miljöer, träffa nya människor och se nya platser! Just nu bor jag i Umeå, vilket är en lagom stor stad på ca. 112 000 invånare. Jag är lite av en storstadsmänniska, men det skulle vara mysigt att bo i en liten stad också.

Jag är superexcited och kan knappt berga mig tills jag får min värdfamilj och stad/by där jag ska bo!


YFU läger

Anordnar YFU ett läger före avresa?
Ja. Jag funderade, som jag tidigare nämnt, att åka med Explorius först. Det som lockade mest med den organisationen, enligt mig, var det gigantiska New York lägret man fick åka på innan man reste vidare till sin värdfamilj. När jag senare bestämmde mig för YFU av andra skäl (läs mer om det här) blev jag lite besviken när jag upptäckte att de inte hade något läger. När jag senare fick veta att de hade det blev jag superglad! Det finns ingen direkt information om deras läger mer än att de nämner det i vad som ingår i priserna på deras hemsida.

När jag kommit lite längre i ansökningsprocessen fick jag mer information om lägret. Man får åka på ett förberedelseläger innan man åker och ett hemkomstsläger när man kommit hem från sitt år. Resan dit ingår inte i priset för ansökan. Lägret kommer att vara i Stockholm under tre dagar i juni där man kommer att få förbereda sig inför sitt år genom att diskutera olika dilemman man kan tänkas få, vilka förväntningar man har och inte minst - träffa andra blivande utbytesstudenter från hela Sverige! Jag tror även det kommer vara några gamla utbytesstudenter som kommer vara där så man kan ställa frågor om deras år - upplevelser, kulturkrockar osv. Jag tror det kommer bli superkul! Det ska bli extra spännande eftersom jag läste att man de samlar in alla mobiler när man kommer till lägret, det kommer vara kul och läskigt!

Under året kommer det också anordnas några läger med utbytesstudenter i ditt område för att diskutera hur det går osv. När man kommer hem från sitt utbytesår anordnas ett hemkomstläger där man får berätta vad man varit med om, dela erfarenheter med andra osv.

Hoppas det är lite klararde om vilka läger YFU har nu! :)


Fotografering

Idag har jag varit och tagit foto hos Expert till mitt visum. Jag hade gått ute i spöregn sammadag = katastrof till hår! Behöver jag nämna att kortet blev det fulaste jag någonsin sett? Jag skämtar inte! Mitt hår är platt som en pankaka och är böjt åt alla håll och kanter, man var tvungen att vara allvarlig på bilden vilket gjorde att jag såg sur ut och på köpet var man tvungen att ha håret bakom öronen!

Till och med mitt passfoto eller ID-kort är snyggare och även dem är jag missnöjd med! Jag antar att det inte är meningen att man ska bli bra på sånda kort. Jag är glad att jag inte behöver visa mitt visum för så många personer... Det är värre med ID-kortet som jag använder varje gång jag betalar!

Jag bad även fotografen skicka ett kort till min mail så att jag kan använda det när jag bokar till hos Ambassaden, där skulle man också ha ett foto. Jag har även betalat min SEVIS-avgift. Det var hur mycket som helst att fylla i, det är skönt att det är gjort. Jag kunde inte fylla i min riktiga adress eftersom den innehåller å, ä och ö, jag bor numera därför på Kloevervaegen i Umeaa. Haha, hoppas allt kommer rätt adress!

Nu finns det bara några smågrejer kvar att fylla i, samt boka tid på Ambassaden som jag måste göra snart. Jag känner att nu är jag på väg!


Visum

Har äntligen kommit en bit på väg men mitt visum. Har skickat efter handlingarna från skattemyndigheten, betalat lite till banken och ska även ta kort till visumet idag! Det känns skönt att göra bort lite av det, men jag har även en del papper kvar som måste fyllas i. Det jag är lite rädd för är att de inte kommer godkänna mina papper eller nåt så jag måste åka ner till Stockholm igen, jag har inget problem med det, men det blir inte billiga resor isåfall... Jag får hoppas på att allt går bra! YFU lägret börjar närmar sig och det kommer nog bli riktigt kul! Jag hoppas det blir bra väder och roliga aktiviteter!

Väntan på placering

Mailade YFU angående placering och de svarade att det var jättesvårt att svara på, men att de hoppades jag skulle få i juni, juli eller värsta fall augusti. Jag hade hoppats på lite tidigare, men det är klart att det är omöjligt att veta. Allt beror väl på när familjen bestämmer sig för att acceptera mig.

Jag tror inte att bara för att jag var sent ute med papprerna att jag får en familj som "blivit över". Jag tror vissa familjer bestämmer sig väldigt sent om de ska vara värdfamilj eller inte helt enkelt. YFU gör även sitt bästa för att matcha mina intressen med bästa möjliga famlij och det tar sin tid antar jag :) 

Jag får fortsätta skanna Google Earth och kolla på fina stater ;)

Har även beställt en ny kamera så att jag kan ta fina bilder under mitt år! Den heter Canon Ixus 200 IS och jag ska få hem den när som helst, jag hoppas den är bra!

Min nya kamera

Väntan

Jag väntar otåligt på min placering, den borde komma snart! Ska även ta tag i visumpapperna och ringa YFU på måndag och fråga var man kan ta bilden till visumet. Det var så skönt att vara klar med alla papper och nu får jag nya och ännu jobbigare papper att fylla i... Jippie...

Jag drömde föressten att jag fick placering! I drömmen fick jag placering i Michigan i en liten stad som inte ens finns i verkligheten, tror jag. Minns inte vad den hette... I drömmen hade staden först 300 000 invåndare som senare blev 30 000 pga att jag läst fel. Antalet minskade ännu en gång när min pappa läste pappret om placeringen och sa att staden bara hade 3000 invånare. Konstig dröm! En dröm som kommer bli sann kanske? Jag kanske hamnar i Michigan, vem vet!

Det har varit hur varmt som helst här i norrland, både idag och igår. Jag börjar bli lite orolig för min bästa kompis som ska till Arizona. Det är 20 grader här nu, där kommer det vara dubbla när hon åker dit i augusti! Och vi som tar på oss shorts och linne så fort det passerar 20 grader, fatta hur varmt det kommer vara där borta! Jag tycker det är lagom varmt med 20 grader, fast det skulle inte vara helt fel att hamna i Arizona ;)

Var ska jag hamna?

Skola

Jag har börjat fundera över vilken skola jag kan tänkas hamna i. Nu har jag inte fått placering än, men man kan ju drömma ;)

Den skola jag går i nu är väldigt liten, även för min stad. I den går ca. 120 elever. Jag hoppas på att hamna i en större skola, men inte heller för stor. Runt 1000 elever tycker jag verkar lagom. Då kanske det finns tillräckligt många aktiviteter att välja mellan att göra efter skolan. Hur som helst tror och hoppas jag att jag hamnar i en större skola än den jag går i nu, det skulle vara kul att prova något annat!

Angående om jag blir en junior eller senior så spelar inte det så stor roll. Det finns fördelar och nackdelar med båda. Det skulle vara coolt att få vara med på graduation, men var jag har hört är det vissa som får vara det även fast man hamnar som junior! Med tanke på min ålder och vad som är vanligast tror jag att jag kommer bli junior, men man vet ju aldrig!

Skulle det inte vara coolt att få uppleva när hattarna slängs? :)


Visumhandlingar

Fick post från YFU idag! Jag blev jättenervös för jag trodde det var min placering, men när jag öppnade brevet såg jag att det var visumhandlingar. Det var en rejäl hög med papper med information och jag förstod nästan ingenting, men jag får sätta mig ner och läsa igenom det så att jag förstår vad jag ska göra :)

Det känns lite onödigt att behöva åka ner till Stockholm, men det blir nog inga problem, jag hade tänkt göra det samtidigt som jag åker på föreberedelseläger!

Förutfattade meningar

Jag vet att man inte ska ha förutfattade meningar eller tro på alla stereotyper om amerikanare. Men efter att ha sett de här videosarna...
(Funkade inte att lägga in så klicka här istället)
http://www.youtube.com/watch?v=ZmD0V9NnWfw

Nej, såklart tror jag inte att alla amerikanare skulle svara så här på alla frågor! Det här är bara några invånare, de representerar såklart inte hela USA! Det finns säkert värre videos om Sverige.

Det roligaste är när jag chattar med andra människor från andra länder. En av de första frågorna de ställer är:
-Har du blont hår och blå ögon? Såklart måste jag svara ja, eftersom jag har ett typiskt svenskt utseende men blont hår och blå ögon. Bara för att jag har det behöver inte det betyda att hela Sverige har det, vilket de flesta tror... Jag hoppas jag lär mig mycket nytt om USA när jag kommer dit och kanske får jag några av mina fördommar bekräftade, vem vet!

Pengar

Jag har alltid haft lite svårt att förstå hur mycket amerikanska pengar är värda i svenska pengar och vad de olika smeknamnen på pengarna har för värde. Nu har jag kollat upp det och det ser ut så här:

Penny = En cent = 7 öre.


Nickle
= 5 cent = 35 öre 


Dime = 10 cent = 72 öre


Quarter = 25 cent = 1,8 kr


Half dollar = 50 cent = 3,6 kr


En dollar = 100 cent = 7,23 kr
   

Det var alla småmynt, sedan finns det sedlar också, men det orkar jag inte lägga upp idag! Nu ser man kanske lite skillnad och förstår vad saker är värda :)

På tal om pengar håller jag på att spara ihop fickpengar nu. Mamma och pappa är så supersnälla att de betalar hela programavgiften! Det är jag evigt tacksam för! Just nu ser jag till att sätta undan lite pengar varje månad och så väntar jag även besked på två sommarjobb jag sökt som jag hoppas på att få!

RSS 2.0