13 dagar

13 dagar kvar.

Nu har de hemska farvälen börjat. Har redan sagt hej då till två av mina bästa kompisar. Det är svårt att fatta att jag inte kommer se dem på länge nu. Även fast jag intalat mig själv att det inte är ett hej då utan ett vi ses så är det svårt att lämna alla här hemma.

Vissa dagar känns det helt overkligt att jag ska åka och andra dagar är det hur verkligt som helst. Jag är hur peppad som helst samtidigt som jag är livrädd och nervös.

Jag är glad att jag slipper allt regn snart iallafall, jag har hört att Colorado har väldigt lite regn.

Ska man ringa?

Jag har funderat på att ringa min värdfamilj eftersom många gör det, men jag vågar inte! För det första måste man bestämma en tid vilket kan vara ganska svårt med tanke på att det skiljer nio timmar..

Hur har ni gjort, har ni ringt er värdfamilj än?

Att inte våga är att förlora sig själv

Om en vecka räknar jag nästan dagarna på två händer!

Det känns sjukt att jag åker så snart! Det känns som om jag är förberedd till tusen samtidigt som det känns som att jag inte vet nånting. En del av mig har inte ens fattat att jag ska iväg om 18 dagar!

Jag har ingen aning om vad som kommer hända eller hur det kommer bli. Jag får känslan av att jag slänger mig rakt ut i ett mörker som jag inte vet någonting om förutom hur det ser ut på avstånd.

Men det är precis det här jag behöver, att få göra något helt annorlunda och uppleva nya saker, det var därför jag sökte till utbytesstudent in the first place!

Som någon som hette Sören Kierkegaard en gång sa:

Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

20 dagar

20 dagar kvar.

Det är sjukt nära nu. Jag är just nu på semester med familjen, men försöker blogga lite ändå! Jag har lite papper kvar att fylla i, men det ska jag klara av ganska fort när jag kommer hem.

Mitt största bekymmer just nu är hur jag ska få med mig allting! Man får tydligen bara ta en väska på 23 kilo, om jag skulle vilja ta med mig en till kostar det runt 400 kronor. Samtidigt får jag inte ta med mig för mycket, jag kommer förmodligen handla mycket där.

Jag funderar även på att ta med mig min snowboard eftersom min värdfamilj har berättat att de åker skidor en till två gånger i veckan! Men det blir svårt att ta med mig den så jag får se hur jag gör, har inte hittat någon stans där man kan skicka den via post eller nåt heller. Jag får även ta med mig ett handbagage så jag ska ta med mig så mycket jag får där. Jag hoppas det kommer gå bra och att jag får plats med allting!


Thinking of you

Nu förknippar jag nästan allt jag gör och ser med mitt USA-år. När jag förknippar något med USA får jag en nervös shock och blir jättenervös samtidigt som jag börjar le och längta ihjäl mig. 

Det är bara 22 dagar kvar nu! Det känns sjukt nära! Jag har några papper kvar att fylla i. Jag måste till exempel ha en underskrift på mina senaste betyg - smart att skicka ut det när lärarna är lediga. Jag få prata med YFU, jag kanske inte behöver en lärares underskrift, det kanske går bra med en förälders eller nåt.

Tack för alla förslag på presenter till värdfamiljen! Har verkligen fått idéer nu :D


Det måste vara ödet

Idag fick jag ett paket (på min födelsedag dessutom!!) via posten av min värdfamilj!

Paketet innehöll en massa bilder (minst 40), lite kartor över olika skidbackar och några dagstidningar. Det är sådant man inte tänker på är roligt att ge bort, men det var så underbart att få! Jag blev så himla glad och började genast med att kolla igenom korten. Jag kollade igenom dem en gång och tänkte lite för mig själv att det var lite synd att jag inte visste vilka alla människor på korten var. Då vänder jag på ett av fotona och upptäcker att min värdmamma och skrivit förhand och förklarat vad och vilka som är på kortet! Och inte bara på just det kortet, utan på varenda ett av dem! Det var superfina bilder och de gjorde min dag. Speciellt glad blev jag över ett speciellt kort.

Min bästa kompis ska ju åka samtidigt som mig som utbytesstudent fast till Phoenix, Arizona, vilket jag säkert sagt förut. Jag har såklart tänkt åka och hälsa på henne på något lov och kollat in flygbiljetter och allt. När jag läser beskrivningen på ett kort på min värdsyster och hennes farmor på, visar det sig att min värdpappas mamma bor i Phoenix, Arizona och att vi ska hälsa på henne under mitt år!

Jag höll på att dö av lycka och tänkte att gud faktiskt måste vara på min sida ibland. Hur stora är oddsen liksom?

Det måste vara ödet.


Jag har aldrig trott på ödet, men det kanske finns ändå?


Birthday and 25 days

Idag är det bara 25 dagar tills jag åker! Det är även min födelsedag idag, 17 år!

Det känns som att tiden gått så himla fort. Samtidigt som jag inte vill något helldre än att åka till USA vill jag samtidigt stanna tiden för att hinna njuta av det sista som är kvar.

Jag är jättestressad över allting! Packningen till exempel. Vad jag ska ha med mig, om jag ens kommer få med mig allt och hur det ska gå att flyga. Jag måste göra en lång lista på allt som ska med för att vara säker på att jag inte glömt något. Värst vore ju om jag glömde något viktigt papper!

Shit, jag åker snart!!!
Tack för tipset om presenterna till värdfamiljen, ska ut på stan i veckan och kolla om jag hittar något fint!

Presenter till värdfamiljen

Jag börjar oroa mig för presenter till värdfamiljen... Mina två värdföräldrar har båda passerat 40 och min värdsyster är 11. Vad ska man köpa? Och hur mycket?

Vad har ni köpt/tänkt köpa till era värdfamiljer?

Ni får kommentera och ställa frågor, jag är inte farlig ;)

Flyget bokat!

Nu har jag äntligen bokat flyget! Det blir att resa fredag den 13 augusti! Såhär kommer mina flygtider att vara:

09.40 Stockholm ---> 11.55 New Jersey
14.55 New Jersey ---> 16.53 Denver
18.06 Denver ---> 19.05 Aspen

I Aspen kommer min värdfamilj att hämta upp min och vi kommer förmodligen bila till Carbondale, det är bara 5 mil. Resan kanske ser ut att inte ta lång tid alls, men på grund av tidsskillnaden kommer hela resan (med mellanlandningar och allt) i själva verket att ta dryga 17 timmar!

Det går inga morgonflyg på just den dagen här från Umeå, så jag och min familj ska bila ner till Stockholm och sedan säga hej då där på flygplatsen. Det känns skönt, då kan jag säga hej då till dem innan jag lämnar Sverige på riktigt.

Det känns att det börjar närma sig nu, nu börjar jag känna att det ska hända på riktigt. Jag börjar bli lite stressad över all packning! Hur ska jag rymma alla mina ägodelar som jag behöver under ett år i EN resväska? Jag får förmodligen bara ta med en resväska, där måste jag rymma saker som stora vinterkläder och andra saker som tar plats. Jag funderar på att ta med mig snowboarden eftersom det kommer bli en del skidåkning, men den får jag förmodligen skicka efter sen isåfall!

Jag måste nog provpacka någon vecka innan så jag ser ungefär vad jag kan ta med, det är nog inte så smart och stå där kvällen innan och inse att du inte får plats med ens hälfen av vad du hade tänkt ta med från början...


ICA banken

Fick mitt ICA banken kort idag! Nu måste jag bara klura ut hur jag ska använda det... Men det borde inte vara så svårt! Jag har även fått min dator som jag beställde för ett par dagar sen och jag älskar den! Det är underbart liten och lätt, fast samtidigt precis lagom och lätt att se saker på skärmen och stora tangenter. Perfekt för skolan i Sverige sen när jag kommer hem.

Förra läsåret fick vi datorer av skolan och var tvungna att släpa en 3 kilos dator till skolan varje dag. Bortskämt tycker ni, men efter ett tag blev det hur jobbigt som helst och man inte ha datorn längre. Nu kan jag ta med denna till skolan istället!

Jag får hoppas på lite mer pengar till USA i födelsedagspresent, jag fyller ju faktiskt år snart, den 19 juli närmare bestämt!

Ha en härlig sommarkväll!

30 dagar

Om flygresan blir bokad på planerat datum, den 13 augusti, så är det bara 30 dagar kvar tills jag åker!

Jag kan inte fatta att tiden gått så fort! Jag bestämde mig, till skillnad från de flesta andra tror jag, väldigt sent för att bli utbytesstudent. Eftersom jag har en kompis som ska åka till USA som utbytesstudent har jag väl alltid vetat att möjligheten fanns och halv velat åka, men jag började inte funderade seriöst på det förän hennes år började närma sig, alltså i slutet av 2009.

Det var först då jag började fundera på riktigt att vilja åka och vägde lite fördelar och nackdelar. Till en början var jag väldigt tveksam till att göra ett utbytessår, man var ju tvungen att gå om ett år och inte ta studenten med sin klass, lämna alla här hemma osv. När jag väl bestämde mig för att fördelarna vägde över nackdelarna anmälde mig till YFU (läs om varför just YFU här) som utbytesstudent. Det här var nu redan i slutet av januari.

Sex månader senare fick jag en toppenplacering, vilket jag är så nöjd över! Det är lite kul eftersom jag skulle sett min placering som den värsta tänkbara innan jag nu fått den. Jag ville bo i mitten av en ganska stor stad, nu har jag hamnat i en liten by på dryga 6000 invånare där jag bor en bit utanför dessutom. Men nu när jag fått värdfamiljen och känns det hur bra som helst! Jag kunde inte fått en bättre placering, jag älskar min värdfamilj redan innan jag träffat dem och jag tror jag kan få det hur mysigt som helst i en liten by och i en liten skola. I en liten by och skola syns man mer och får mer uppmärksamhet än i en stor stad och stor skola vilket jag tror kan vara både positivt och negativt. Jag tror det kommer bli mest positivt eftersom då vet de flesta att jag är utbytesstudent och kanske bjuder med mig på aktiviteter osv. Men jag ska inte ha för höga förväntningar, vi får vänta och se! Om 30 dagar är jag där, i Carbondale, Colorado!!!

Jag tänkte slänga in en kort förklaring om mitt bloggnamn också eftersom jag inte heter det vanilga "ditt namn i usa.blogg.se" Det är så att jag har en vanilg blogg som heter www.myknut.blogg.se, och då när jag skulle göra en ny USA-blogg orkade jag inte göra en helt ny blogg, utan behöll namnet och la till ett /usa istället.

Varför det blev just myknut från början har jag ingen aning om, jag hade brist på bra bloggnamn och det fick bara bli något. Det jag kan säga är att knut delen inte har någonting what so ever att göra med namnet Knut, jag tror det var en kompis som kom men förslaget myknut eftersom Lilla My i Mumindalen har en liten knut på huvudet, men jag kom inte ihåg säkert, haha. Ja... så nu vet ni det.

Följ mig!

För att lätt kunna se när jag skrivit ett nytt inlägg, skaffa bloglovin där man kan följa alla sina favoritbloggar och hålla koll på när de uppdaterar!

Klicka bara på knappen nedan för att följa just min blogg!


                                        bloglovin

Flygresor

Håller på att titta på flygresor nu eftersom man måste boka själv med YFU. Jag kan säga att det finns hur många alternativ som helst och det är väldigt svårt att hitta billigaste, lättaste, snabbaste osv. Det är bara att leta vidare! Just nu ser det ut som om jag kanske flyger från Sverige fredag den 13:onde... Hmm, kanske min nya turdag?

Om jag gillade min värdfamilj förut så gör jag det ännu mer nu! Ett litet mail med bara ett litet 'I can't wait to see you!' från min värdsyster får mig så mycket gladare och nu kan jag knappt vänta tills jag står där på flygplatsen och äntligen får träffa dem! Samtidigt ska det bli väldigt svårt att skiljas från alla här hemma, men jag vet ju att de kommer att vara kvar när jag kommer hem igen!

Jag kommer byta min lilla plätt till trägård mot det här - helt otroligt vackert.
 

Is that right?

Det är helt sjukt hur jag redan direktöversätter från engelska till svenska som jag hört att många som kommer hem efter ett år i USA gör! Jag tänker på USA dygnet runt och det är nog därför jag börjar tänka mer på engelska också. För någon dag sen råkade jag säga tex;

Fråga honom ut (Ask him out) istället för Fråga ut honom.
Var är hon från? (Where is she from) istället för Var kommer hon ifrån?

Det är inga stora grejer, men det är det är små saker jag regerade på. Jag hoppas att jag fortfarande kan prata lite svenska när jag kommer hem! Visst, jag kommer att ha tappat mycket och ha engelska i huvudet en lång tid efteråt, men det är ju bara kul! Jag vill ju att min engelska ska hålla så länge som möjligt, jag menar så att jag kan använda den hela livet!

Snart är jag där

Jag börjar känna att det inte är länge kvar nu. För det mesta ser jag framemot mitt år till 1000 och är verkligen jättepeppad och vill åka, men vissa dagar inser jag hur svårt det kommer bli och hur mycket jag kommer sakna alla. Vissa dagar är jag livrädd och undrar var i helvete jag har gett mig in på. Jag vet att jag kommer ha hemlängtan och ha saker som påminner mig om hemma hela tiden. Tänk om de går med skorna inomhus eller att toalettlåset vrids åt fel håll eller att dörrarna öppnas åt fel håll?

Det är såna löjliga saker som jag börjat tänka på. Jag vet ju att det inte kommer vara något problem med några av dessa saker, men jag tror att det är såna småsaker som får en få hemlängan. När saker inte är som de alltid varit de senaste 16 åren. Jag är mycket väl medveten om att saker kommer vara väldigt annorlunda och att jag kommer möta en massa kulturkrockar, men det är därför jag åker som utbytesstudent. För att leva ett helt annorlunda liv och stöta på nya utmaningar som stärker mig och uppleva andra saker. Jag kommer klara mig igenom mitt år, även om det kommer vara jobbigt och skitkul på samma gång, jag kommer att klara det här! Jag vet att det kommer att bli svårt, men jag hoppas och tror att många glada stunder kommer från de svåra stunderna. 

Jag kan knappt vänta tills jag ska åka samtidigt som jag vill få mer tid här hemma att förbereda mig och ta farväl till alla. Tiden bara swischar förbi och jag hinner inte med. Jag får ta vara på den lilla tid jag har kvar, nu är det snart en månad bara, jag åker ju i mitten av augusti!

Lagar

Hittade några konstiga och dumma lagar som Colorado har.

- Det är lagligt att utmana/förolämpa en polis, men bara tills han eller henne ber dig att sluta.
- Man måste ha licens för att äga en hund som är över tre månader gammal.
- Man får inte köra svarta bilar på en söndag i Denver.
- Det är olagligt att krasha in i ett hinder i en skidbacke.
- Det är olagligt att låna sin damsugare till en granne.
- Det är olagligt att sälja alkohol på söndagar och val-dagar.
- Det är olagligt att skjuta missiler på bilar.

You've got mail

Åh, fick mail av min värdsyster idag! Är så glad att de verkar så trevliga, snälla och att de bryr sig om mig! Mailet var jättegulligt och hon berättade om vad hon gjorde på fritiden och saker hon engagerade sig i.

Jag har även fått mail av mamman som sa att hon skulle skicka lite bilder via post eftersom det inte gick att skicka så många bilder i taget via mail! Så himla gulligt!

Jag kunde inte fått en bättre värdfamilj! Har även sett en bild på dem nu och de verkar sjukt trevliga och snälla! Det som är synd är att det är lite svårt att hålla uppe en riktig konversation via mail eftersom tidsskillnaden är så pass stor (9 timmar bakåt!!) att om jag skickar ett mail på eftermiddagen här och dom svarar på deras kväll får jag mailet mitt i natten och jag svarar då på morgonen vilket är deras natt osv... Det blev lite rörigt men ni fattar! 

Vi håller mycket mailkontakt nu och har även blivit ett mailfreak som kollar mailen var och varannan minut! Blir så glad varje gång det står att man har ett nytt mail från värdfamiljen!

                       

Nödvändigt

Har precis fått papperna jag betsällde om ett ICA-bankenkort. Jag har hört att det är jättebra att ha ett sånt kort eftersom det inte kostar något att varken ta ut pengar eller dra kortet utomlands. Men vanligt VISA-kort får man vtydligen betala runt 40kr för varje uttag eller en betalning. Det är på väg ett ICA-kort till mig iallafall!

En annan sak som jag just köpt är en dator! Jag hade en laptop som bestämde sig för att krascha för någon månad sedan, precis perfekt timing till mitt utbytesår - not. Nu har jag iallafall köpt en ny som borde komma på torsdag, får hålla tummarna! Även fast jag inte ska sitta så mycket vid datorn (hoppas jag), är den bra att ha till att ladda in bilder som jag tar i och naturligtvis även till att skypea och hålla kontakten med Sverige från!
 


Värdfamilj

Jag vet nu lite mer om min värdfamilj och tänkte berätta lite om den!

Familjen består av en mamma, pappa och deras dotter. Jag vet inte åldern på föräldrarna, men dottern, min blivande värdsyster, är 11 år.

De bor på en liten ranch ca. 1,5 mil utanför Carbondale. De äger väldigt mycket mark och har 4 hästar, 2 getter, 2 hundar, 2 katter och 4 kaniner! Vilken tur att jag gillar djur om man säger så! Två av hästarna använder de som ridhästar och de andra två använder de som draghästar. 

Ridhästarna rider de western style, vilket är helt nytt för mig! Jag tror att western style är lite cowboy aktigt, men har ingen riktig koll, får kolla upp det. Jag har sett bilder på hästarna och de är så söta! Hästar är inte mitt största intresse, men jag har ändå ridit i 6 år och gillar det, så det ska bli kul att äga egna hästar!

Jag har mejlat lite med familjen och de är verkligen hur trevliga som helst! Jag är så nöjd med min familj! De svarar vänligt på alla tusen frågor jag har, hehe... Har även sett bilder på deras "bakgård". Den är enorm och sjukt vacker! Deras hus ligger mitt i bergen och det ser väldigt mysigt ut.

Jag kan knappt vänta tills jag får träffa dem och se mitt hus på riktigt!

Carbondale

Roaring Fork High School

Jag vet att många väntar på att få höra om min värdfamilj, men grejen är det att jag inte vet så mycket om dem än. Jag har mejlat med dem, men vi håller fortfarande på att lära känna varandra, jag vet inte ens hur de ser ut! Jag vet inte ens hur huset ser ut. Jag kommer att skriva om min kommande värdfamilj så fort jag känner att jag lär känna dem lite mer själv först :)

Tills dess kan jag berätta lite mer om min skola! Min skola heter Roaring Fork High School (Rytande Gafflar, haha? ;)) och har ungefär 330 elever. Skolan ligger mitt i Carbondale och där finns det ungefär 24 lärare och en massa roliga ämnen! Jag vet inte vilka "classes" jag kan läsa än för jag har inte pratat med någon om det, men jag hittade ett dokument på skolans hemsida över vilka klasser som kommer kunna finnas 2010/11! 

I dokumentet stog det en lista över ämnen så som fotografi, yearbook, datakunskap, spanska, engelska, matte, world geography, fitness, media studies, gitarr, band, bild, speech, journalism, psykologi och drama för att bara nämna några! Jag hoppas jag får välja några av de roligare, jag ska försöka att inte ta så seriösa kurser eftersom att betygen ändå inte räknas när jag kommer hem till Sverige.

Såklart att jag vill ha så bra betyg som möjligt, men jag vill passa på att prova på så många kurser som möjligt som inte finns i Sverige! Speech (Tal) är något jag vill gå eftersom det värsta jag vet är att hålla redovisningar inför klassen. Jag har hört att många som gått den kursen har varit supernöjda och inte har haft några alls problem att prata inför folk efter kursen.

Jag har ingen riktigt bild på min skola utifrån, men såhär ser den iallafall ut i Google Maps!


Tack för alla söta kommentarer förresten, jag uppskattar dem verkligen och blir glad av varenda en!

Carbondale

Jag tänkte jag skulle berätta om staden jag kommer att bo i - Carbondale!

Carbondale är ett samhälle på ca. 6000 invånare (2006) som ligger i Colorados västra mitt.Carbondale ligger i en dal, precis mellan bergen, på en höjd av 1884m över havsytan.Staden har hela 295 soldagar och temperaturen växlar från ca. -4 i januari till ca. 21 grader i juli. Carbondale har små samhällen omkring sig, men även större städer. Det är 27 mil till huvudstaden i Colorado, Denver, och det är endast 5 mil till skidorten Aspen! Carbondale har en high school vilken jag ska gå på! Den heter Roaring Fork High School och har ungefär 330 elever.

Nu vet jag inte vad mer man kan berätta... Jo! Jag läste någonstans att stadens "curfew", alltså så länge man får vara ute, var 10PM på vardagar om man var under 18 och 1AM fredag, lördag! Det är väl inte så farligt, jag vet ju inte hur stängt de håller på dessa regler, men det kommer kännas konstigt att ha en tid man måste vara inne förutom någon som föräldrar kan ha satt.

Jag kan visa var jag ska bo också!

Här ska jag bo, på en ranch, ca. 1,5 mil utanför staden.

JAG HAR FÅTT PLACERING!

Jag kan inte tro det. Det måste vara ödet. Skrev ju för någon dag sedan att jag ville få min placering och nu har jag fått det! Gick runt i min YFU tröja i förrgår morse (slump även det!) och tog in posten och där fanns det! Ett litet brev från YFU.

Anledningen till att jag berättar om min placering först nu är att jag ville få det att sjunka in själv först och att jag skulle försäkra mig om att jag inte drömde.

Mina händer började darra och jag blev sjukt nervös när jag såg kuvertet! Jag visste att det var nu det gällde, jag visste att jag hade fått min placering. Visumpapperna hade ju kommit och jag väntade inte några andra papper, vad annart kunde det vara? Jag öppnade kuvertet långsamt och vecklade upp papperna. Först hittade jag inte var jag hade hamnat utan letade under förvirring efter ett statnamn eller en stad. Tillslut hittade jag det.

Jag ska till COLORADO till en by som heter Carbondale!!! Det ligger ungefär mitt i Colorado som ligger mitt i USA! Jag blev hur glad som helst och darrade i hela kroppen. Colorado är den stat jag hoppats mest på men som jag alltid skjutit undan på grund av att jag trodde att jag inte skulle hamna där, men nu ska jag alltså dit!

Det var först någon minut senare när jag ringde mamma och pappa som det slog mig att allt var verkligt! Jag började nästan gråta samtidigt som jag var så uppe i varv och exalterad att de knappt hörde vad jag sa! Efter samtalet rusade jag genast till närmaste dator och kollade upp var min värdfamilj bor! Enligt addressen så bor de ca. en mil utanför Carbondale som har drygt 6000 invånare. När jag menar utanför menar jag verkligen utanför. Jag ska på bo en ranch mitt ute i ingenstans! Men det är bara en mil in som sagt till Carbondale och jag har ju en eller två grannar så det kommer bli toppen! Jag blev liite beskviken först när jag såg hur långt utanför de bodde, men jag ska vara positiv och jag tror det här kommer bli ett toppenår! Jag ska ju till f***ing COLORADO!

Jag har inte kunnat tänka på något annat på hela dagen! Jag ska skriva mer om min värdfamilj lite senare. Nu är jag bara så glad att inget kan få mig på sämre humör!

Vackra CarbondaleRSS 2.0