Delstatsval

Fick en fråga om jag gjort något delstatsval inför USA - svaret är nej.

Jag valde att inte göra något delstatsval för att då har jag mer chans att hamna hos en familj som jag verkligen trivs hos. Om jag skulle gjort något delstatsval finns det ju såklart chans att jag skulle trivas hos familjen, men det finns också betydligt mindre utbud än om jag skulle välja hela USA.

Jag tycker (nu vet jag inte, utan jag tror) att det är viktigast att man trivs med familjen än var man hamnar. Trivs man i familjen kommer nog resten automatiskt. 

Jag försöker att inte ha för höga förhoppningar om var jag kan tänkas hamna. YFU säger att de allra flesta hamnar i de stater mellan sjöarna och bergen, det vill säga tex. North och South Dakota, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Illinois, Iowa, Nebraska osv. Nu är det ju ingen garanti på att jag ska hamna just i de staterna, det finns de som har varit i Florida, Texas och Califorrnien med YFU också, men jag ska försöka vara öppen för allt!

Jag tycker egentligen alla stater verkar trevliga! Det är klart, jag föredrar lite större städer framför små byar, men jag är säker på att jag kommer få ett toppenår var jag än hamnar!

En stat som min bästa vän ska till, och som jag tycker är så otroligt vacker, är Arizona. Jag älskar hur husen är byggda i kringelekrokar och de fina bergen.


Denna bild är tagen av mig på den söta staden Gilbert i Arizona, från Google Earth.
Fint eller hur? :)

Jag skulle inte heller ha något emot att hamna i Colorado, Nevada, Main, Virginia... Åh, jag vill hamna överallt! jag kan knappt bärga mig tills de ringer och talar om var jag fått placering!


YFU

Jag fick lite frågor om just den organisation jag åker med, Youth For Understanding, så jag tänkte jag kan berätta lite mer om dem :)

YFU är en väldigt liten organisation i Sverige med desto större i andra länder. YFU jobbar ideelt, vilket innebär att de inte vill tjäna pengar på det de gör, de gör detta för kul. YFU har funnits i över 50 år och har mycket erfarenheter av utbytesstudenter. De flesta som jobbar på kontoret har själva varit utbytesstudenter vilket för det lätt för dem att besvara alla frågor man har som utbytesstudent. Jag har själv ringt dit många gånger och de har alltid varit väldigt trevliga och haft svar på alla mina frågor.

Att åka som utbytesstudent till USA med YFU kostar 66 000 kr, utan fickpengar. Då ingår saker som försäkringar, skolgång, förberedelse och hemkomst läger, skolgång osv. Det som inte ingår är tex. flygresa, vaccinationer, visumkostnader, eventuella kostnader för skoluniform, böcker osv. Läs mer om vad som ingår och inte ingår på deras hemsida.

Angående priset så är det mina föräldrar som betalar grundavgiften. Jag är väldigt tacksam för att de stöttar mig igenom det här så att jag får chansen att uppleva den här otroliga möjligheten. Fickpengar sparar jag just nu ihop själv. Eftersom jag inte får något studiebidrag när jag är i USA (tror man bara får det inom Europa) så måste jag spara ihop ganska mycket. Jag har hört att de flesta lägger ut 1500-3000 kr per månad i fickpengar, det är lite olika beroende på person och var man bor. Jag har även sökt ett stipendiumvärt 10 000 kr via YFU för goda studieresultat, om jag har fått det eller inte avslöjas den 15 april.

Hittils är jag väldigt nöjd med YFU, de har varit toppen och jag har ingenting att klaga på! Jag kan såklart inte veta hur det kommer fungera i värdlandet, det är då alla organisationer verkligen sätts på prov, vilka man än åker med. Idag finns det hur många organisationer som helst man kan välja att åka med. De jag vet om är EF, STS, Explorius, Rotary, AFS och YFU. Jag hade faktiskt tänkt ansöka med Explorius först, men efter att ha granskat alla organisationer verkade YFU bäst av den anledningen att de är samma företag i USA. I många andra organisationer som tex. Explorius, lämnar de över till andra sammarbetsorganisationer när man kommer till USA. En annan orsak till varför jag valde just YFU är att jag kollade igenom alla sidor av studenter som hade åkt med YFU och jag kunde inte hitta en enda som var missnöjd med organisationen.

För att svara på hur ofta jag bloggar så ska jag försöka blogga ungefär varannan dag, beroende på hur mycket det finns att blogga om. Just nu står det ganska still men tanke på att jag lämnat in alla mina papper och bara väntar på placering, men jag ska försöka blogga så ofta jag kan iallafall! Om ni vill följa min blogg är det lättaste sättet att prenumerera på mig i bloglovin, det är lätt att skaffa och använda så jag rekommenderar det starkt!

Angående när man ska ansöka så var jag ganska sen med att anmäla mitt intresse, vilket jag gjorde i mitten av januari nån gång. Mina papper skulle in den 1 april så det är bra om man vet om det så det inte blir så stressigt. Jag tror den sista anmälningsdagen den 15 mars med YFU, men då har man bara två veckor på sig med papprerna vilket blir väldigt stressigt så jag rekommenderar att man är ute i god tid! Ni som ska söka 2010/2011 går det nog bra att anmäla sig redan nu skulle jag tro, man kan inte vara ute i för god tid! Angående när papperna ska in så är det olika beroende på organisation men de flesta vill ha sina papper i slutet av mars, början av april någon gång, men det står som sagt på organisationernas hemsidor.

Hoppas ni har fått svar på några frågor iallafall, annars är det bara att fråga på! Jag är mer än glad att berätta om mitt utbytesår :D

Den långa väntan

Ringde nyss YFU och hörde hur det gick för mig på engelskatestet som jag gjorde för någon vecka sen. Kan stolt säga att jag fick 61/67 poäng! Är riktigt stolt måste jag säga, det känns skönt! Inte för att det här testet var särskilt viktigt, men det känns bra för mig att det gick bra ändå.

Passade även på att fråga om mina papper hade kommit in och de hade de! De hade läst igenom dem och de sa att det såg väldigt bra ut. Puh, nu kan jag andas, var lite orolig för att jag skulle missat nåt papper eller att mitt brev var för långt, men det ser tydligen bra ut! De skulle skicka iväg dem till USA idag! Nu väntar bara den långa väntan...

Det känns såklart skönt att vara klar med allt men det är sammtidigt väntar nu en spänd väntan fram till i början av maj då jag troligtvis kommer att veta var i USA jag hamnar! Hon som jag pratade med sa att det var de allra flesta hamnade i norra delarna mellan sjöarna och bergen, men att man såklart kunde hamna i södern och i öst också, men att det inte var lika vanligt. Nu ska jag sätta igång att titta på olika sater i norr och kolla lite hur det ser ut!

Frågade även hur det var med visumansökningen och det är tydligen så att man måste åka ner till Stockholm personligen för att man ska göra ett fingeravtryck. Det känns lite onödigt att åka ner dit för det, men har planerat att göra det i samband med lägret som är i mitten av juni, det blir nog super!

Det är fortfarande helt otroligt att jag ska till USA - det har inte sjunkit in än!

Klar!

Har slitit som jag vet inte vad för att få ihop alla papper tills idag och nu är jag äntligen klar! Jag postade dem nyss och de borde vara framme på fredag! Så himla spännande! Jag skickade in alla papper förutom "B1" där läkaren skulle fylla i en massa, men eftersom jag inte varit hos läkaren än kunde jag inte skicka in det.

Det enda jag oroar mig för är mitt "Host Family Letter". Jag såg precis när jag kollade igenom alla papper att det brevet helst skulle begränsas till en sida - jag hade två! Jag får hoppas att det inte blir något problem med det, då får väl YFU säga till!

Känns otroligt skönt att vara klart med allt samtidigt som det enda jag kan göra nu är att vänta. Jag har ingen absolut koll på var jag vill hamna! Det enda jag vet är att jag helst skulle vilja hamna där det är varm och i en stad med lagom antal invånare, helst inte en liten by långt ute på landet. Detta är mina önskningar och jag vet att jag naturligtvis kan hamna i en by, vilket också är troligt eftersom de flesta inte hamnar i någon större stad, men jag är glad var jag än hamnar. Jag är säker på att jag kommer få ett toppenår iallafall!

Nu ska jag kolla lite på hur de olika staterna ser ut och var jag kan tänkas hamna!

Panik

Jag ringde YFU imorse innan jag skulle åka till skolan för att ställa lite frågor om vaccinationer. Jag håller just nu på att ta Hepatit B och jag undrade vad som hände om man inte hann ta alla doser innan man skickade in papperna. De sa att det var okej om man inte hann ta alla, de flesta gjorde inte det.

Samtidigt frågade han jag pratade med hur det gick med mina papper och när jag skulle skicka in dem. Han frågade vilket datum det stog på mina papper. Jag sa att det inte stog något och tog för givet att det gjorde det för alla. Han sa att det var en miss de gjort och att mina papper måste vara i USA den 1:a april. Det betyder att de måste ha papprerna på kontoret i Stockholm idag eller imorgon!

Jag fick lätt panik eftersom jag inte fyllt i alla frågor eller skrivit klart mitt "Host Family Letter". Jag hade trott att man skulle skicka in så fort man var klar, men så var tydligen inte fallet. Nu gäller det att skynda sig att fylla i allt ikväll och imorgon och sedan lägga det på posten. Hoppas jag hinner klart!


Jag kanske inte får så svårt ändå...

...med engelskan. Inte för att jag är orolig, jag kan ganska bra på engelska, det handlar bara om att våga prata! Jag kommer försöka prata så mycket som möjligt när jag är där borta, även fast det blir lite fel ibland. Man måste våga!

Engelskan kanske är ganska lätt - svenska verkar svårare att lära sig!


Engelskatest

I tisdags var jag och gjorde ett engelskatest inför utbytesåret. Först trodde jag det var ett skämt och fick kväva ett skratt när jag fyllde i de första frågorna. En fråga kunde vara att man skulle titta på en bild med en man i mitten av rummet och så fick man fyra alternativ om vad bilden beskrev i stil med:
A) mannen står i mitten av rummet
B) mannen öppnar dörren
C) det finns ett fönster i rummet
D) mannen dansar

Man skulle även lyssna på en mening på engelska och sedan fylla i vad de sa! Det var löljligt lätt i början men ju längre fram i provet man kom, desto svårare blev det. Jag tyckte det gick bra ändå och jag tvekade bara på några få frågor.

Nästa steg i ansökningsprocessen är att fylla i alla frågor om mig själv (vilket kan ta lite tid, man vill ju framstå så bra som möjligt ;)). Sedan har jag läkartid i slutet av mars och då ska jag satsa på att ha alla papper klara!  

USA

Hej allesammans!
Nu har jag skapat en ny blogg som bara kommer handla om mitt år i USA, både förberedelser och mitt år där.

Jag har ansökt och blivit antagen av den ideela organisationen YFU att få vara utbytesstudent i USA år 2010/21011.

Just nu är jag i full gång med att fylla i alla papper som ska in. Jag har redan varit hos tandläkaren, tagit Tuberkulostest och tagit den första Hepatit B sprutan som alla är obligatoriska. Nu väntar jag på min läkartid som jag har i slutet av Mars. Mitt mål är att bli klar med alla papper innan dess så att jag får placering så fort som möjligt!

Varför USA?

Jag är väldigt intresserad av språk och har alltid haft ett intresse för att åka till USA. Jag skulle vilja uppleva High School och se det i verkligheten och inte bara genom en datorskärm eller vid tv:n. Det är en helt annan sak att bo i landet än att besöka den som turist. Man får bara chansen att uppleva High School och prova på att vara Amerikansk medborgare en gång - det är nu.

Under mitt år hoppas jag på att utvecklas som person, möta nya människor, öppna nya dörrar för mig framtid och såklart - lära mig flytande engelska!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0