Denver

Hemma från Denver!

Vi var faktiskt inte i själva Denver någonting, eftersom marknaden, the state fair, var ca. två timmar utanför Denver i en stad som heter Puablo. Resan dit tog ganska lång tid eftersom vi körde ganska stora omvägar. Först fattade inte jag varför vi inte bara körde raka vägen till staden Pueblo, men sedan förstog jag. Colorado är inte som Sverige, det finns något ivägen när man kör bil - berg.

Vi åkte direkt efter skolan på fredagen och kom fram till där vi skulle övernatta, en bit utanför Denver hos en kompis till min värdpappa, ungefär tio. Nästa dag åkte vi och lite annat folk som också skulle tävla med sina draghästar till marknaden.

Det var en väldigt stor marknad där det fanns tävlingar, matstånd och tivoli. Det enda som skiljde det från marknader i Sverige var att det fanns hästar överallt som  tävlade i allt vad western heter. Barrelracing, Cowtieing, Pulling osv. Det var riktigt häftigt att se alltihop!

Det var också roligt när vi skulle leda våra två (gigantiska!) hästar genom marknaden för att komma till stallet. Alla bokstavligen glodde och man hörde kommentarer som, 'Wow, those are HUGE' eller 'What kind of horses are they?'. Rasen de är heter Belgium och har för mig att det är den största hästrasen i världen, ska ladda upp några bilder på dem imorgon förhoppningsvis.

Första dagen gick vi runt och tittade lite. Marknaden var hur stor som helst och det var roligt att gå omkring och titta på olika tävlingar. En av de roligaste och mest annorlunda var en sport där hundar skulle ta sats från en ramp och sedan fånga en leksak, som deras ägare kastade ut, - i poolen. Tävlingen var att hundarna skulle hoppa så långt som möjligt!Annars när vi (min värdpappa och syster) inte gick runt på marknaden skötte vi om hästarna och förberedde dem inför tävling. Väl dags för tävling var det förvånansärt mycket folk som tittade på tycker jag. Jag visste inte att denna sport var så populär.

Sporten går ut på att två hästar ska dra en släde, med vikter, 10 feet långt varje gång. De tävlar i tur och ordning tills de inte kan dra släden mer och de har en vinnare. De måste inte dra släden flera gånger på raken utan får såklart vila mellan dragningarna då de andra hästarna drar. De kanske låter som en grym sport, men dessa hästar är tränade (och byggda!) för det här och tycker det är kul så det är ingen fara.

Vi var på marknaden två dagar då det hände ungefär samma saker. Vi tävlade igen i horse pulling och kom trea precis som kvällen före!

Eftersom det tar ungefär fem timmar att köra hem från Pueblo (med hästar och allt) så övernattade vi hos kompisen igen (kvällen innan sov vi på ett aslyxigt hotell) innan vi åkte hem på måndag morgon. Ja, jag missade skolan den dagen - men so what. Det var en rolig upplevelse!

Nu jagar läxorna mig och jag måste ta itu med dem, men jag bjuder på lite bilder sålänge. Ska försöka ladda upp ännu mer imorgon.


School

Skolan rullar på och jag har inga problem alls med att förstå engelskan. Jag har till och med börjat tänka på engelska! Det är skönt att jag kan så pass bra engelska att jag inte behöver anstränga mig så mycket på lektionerna för att förstå vad de säger, om det är inte är något svårt ämne men svåra ord som engelska eller matte.

När någon frågar om jag läser något mer språk och jag säger spanska 4 (den svåraste spanskan på min high school) säger de först; "Oh... OH! Have you read spanish before?!" När jag säger att jag pluggat spanska i fyra år i Sverige blir alla jätteförvånade och imponerade! De blir ännu mer förvånade när jag sa att jag kan prata svenska, engelska, hyfsad spanska och lite tyska. Senast idag fick jag höra; "She talks four languages dude!"

Och yes, de flesta amerikanare pratar bara engelska och kanske spanska. Eftersom 60% av eleverna på min skola är från Mexico hör jag spanska omkring mig varje dag. Förstår det mesta av vad de säger och det är lite kul eftersom de inte tror att jag ska förstå. Säger inget dock, är kul att lyssna vad de pratar om även om jag bara förstår delar av vad de säger ;)

Har fått lite läxor och så men inga stora. Det är nästan en läxa från varje klass till nästa. Jag hade speech idag tillexempel. Förra lektionen fick vi i läxa att på nästa lektion berätta ett skämt för klassen. Det är den typen av läxor jag har nu. Det kommer säkert bli svårare men det får jag stå ut med.

Spanskan går lättare nu, men matten är lite krånglig. Men det är bara att plugga!

Det är väldigt varmt här och I love it! Nästan 30 grader och sol idag!

Imorgon åker jag till Denver! Vi ska på "state fair" vilket är en enorm marknad som folk från hela staten kommer på. Det kommer bli grymt kul!

Lovar att ladda upp lite bilder efter helgen i Denver!

I love High School

Lite tidigt att säga nu kanske, men just nu älskar jag High School!

Jag träffar så många olika människor att det är omöjligt att komma ihåg allas namn. Jag försöker mitt bästa, men ibland står det bara helt still. Lyckas komma ihåg de flesta dock!

Blev som sagt utbjuden på lunch idag av en kille tillsammans med en tjej från Tyskland (utbytesstudent) och hans kompis och syster. Alla som har körkort kör vanligtvis någon annan stans på lunchen, så det gjorde vi också. Jag måste säga att det kändes konstigt att sätta sig i en bil där en från skolan körde, men det var askul!

Vi åkte och köpte burgare och var sedan tvungen att rusa tillbaka till skolan eftersom lunchen bara är 40 minuter. Jag hann inte ens äta klart min hamburgare! Jag kom ungefär 30 sekunder sent till min History klass och läraren sa att det var okej för den här gången, men att jag var tvungen att ha ett "hall-pass" nästa gång... Pfff, 30 sekunder, come on?!

Annars gick lektionerna bra, har inte fått några riktiga läxor än förutom i spanskan då jag inte han klart. Spanskan är väldigt svår, men jag har bestämt mig för att försöka iallafall. Jag vet att jag kan det mesta bara jag får repetera lite och träna lite. Om det ni blir FÖR svårt så måste jag väl byta, men jag vill ju lära mig flytande spanska! Helst att jag ska kunna det nu direkt, men, men...

Imorgon blir en ny dag, ser faktiskt framemot den! Det är så roligt att träffa människor där ingen vet vem man är! Underbart!

Första dagen i skolan

Då var första skoldagen avklarad. Den var inte hemsk, den var faktiskt väldigt bra!

Jag och en tjej jag lärt känna innnan skolan började kom till skolan ungefär en halvtimme tidigt. Även fast vi var där så pass tidigt var det fullständigt KAOS. Det var redan sjukt många där och de delade ut scheman och kombinationer till skåp till alla samtidigt. Min kompis hälsade på en massa kompisar och försökte presentera mig, men det var svårt eftersom det var många där och ljudnivån sjukt hög.

Tillslut fick jag mitt schema och min låskombination. Till min besvikelse fick jag knappt några av de kurser jag valt från början... De hade bytt ut många och jag hade bland annat fått en bildklass (bild är ett av de ämnen jag gillar sämst) och en scienceklass. Jag fick byta tillslut, berättar mer om det senare.

Alla samlades i aulan klassvis och rektorn höll tal. Jag måste säga att min rektor är en av de roligaste och bästa rektorer jag träffat! Han är så chill och är lite på elevernas nivå mer än en tråkig rektor som bara sitter framför skrivbordet. Han är alltid ute och går och pratar med eleverna. När han pratat klart gjorde cheerleaderna ett uppträdande (ganska kasst måste jag säga, är van att se proffs på tv ;)). Sedan fick vi hålla handen på hjärtat och säga något i stil med att USA är bäst, alla kunde iallafall orden, har ingen aning om vad de stog och sa i kör. Sedan skulle man ställa sig upp i klassordning och skrika sitt år som man gick ut! Vi juniors skrek 2012, 2012!

Efter aulan gick vi till min "reach class" vilket är en lektion då man läser typ tystläsning hälfen av tiden och läser läxor hälften. Vi hade bara omkring 20 minuter lektion just idag eftersom vi skulle hinna gå igenom regler och förväntningar av alla klasser. Sen hade jag Engelska III vilket var lätt, man fick två kort och sen skulle man byta runt och hitta kort som passade en själv och sedan berätta för klassen. Jag tog "open-minded" och "honest".

Jag behövde inte ens anstänga mig för att prata med någon i klasserna eftersom de började prata med mig! På min skola kan man säga att det syns att jag är utlänsk och killarna presenterade sig på rad och ville gärna visa mig till mina klassrum, haha! Det var skönt dock, jag slapp leta klassrum själv.

Efter English hade jag matte, Algebra II. Har ingen aning om hur svår den klassen är för läraren pratade bara om mål och sådant idag. Har redan bytt så mycket på mitt schema och kvinnan som hjälpte mig var så hjälpsam, vill inte vara ivägen igen! Men om det blir för svårt måste jag ju självklart byta.

Efter matte hade jag Speech. Läraren i den klassen var jättecool och verkade härlig. Vi fick presentera oss som man gör på ett AA-möte. Man fick säga sitt namn och sedan repeterade hela klassen "Hi My!" och sen skulle man säga en sak man gjort i sommar.

Det är lite kul för vi har en utbytesstudent från Danmark på min skola och alla vet vad Sverige är (inte så säker på att de vet var det ligger) men ingen vet var Danmark är eller ligger! Har såklart fått lite roliga utbytesstudentfrågor som; 'Är det i Sverige man gör Schweizisk ost?' eller 'Är det kallt där?' när jag säger att jag bor i norra delen av Sverige. Har säkert fått fler, men de är de jag kommer på just nu.

Efter Speech hade jag Spanish II. Läraren frågade om jag hade haft spanska förut och när jag sa att jag hade haft 4 år spanska i Sverige sa hon; 'Then what are you doing in this class?' Hon sa att jag borde ha Spanish IIII vilket är den svåraste spanskan på hela skolan! Jag frågade om det verkligen var en bra idé med tanke på att engelska inte är mitt modersmål, men hon skrev upp lite på tavlan och frågade vad jag gått igenom. När jag svarade ja på allt sa hon att jag definitivt borde vara i Spanish IIII och att till och med det kanske skulle bli för lätt! Jag var tvungen att gå till hon som fixar med schemat och byta till mig en högre spanska. Jag ville egentligen ha Spanish III, men läraren insisterade på att jag absolut skulle ha Spanish IIII. Är lite nervös eftersom de flesta som tar spanska över huvud taget är native speakers från mexico som redan kan flytande spanska med som går i spanska för att lära sig grammatik och sånt. Jag som inte alls kan prata! Hjälp. Aja, får se hur det går.

Efter spanskan var det dags för the famous - LUNCH! På min skola är det lite annorlunda eftersom alla Seniors och Juniors har bilar så åker de ut i byn och äter. Kvar blir Sophmores och Freshmens - och jag haha! Men åt mina mackor som jag hade med mig med en annan tjej som också var ny på skolan - hon var ingen utbytesstudent dock, hon hade bara bytt skola. Men det var helt okej, var ändå tvungen att gå och prata om mitt schema igen eftersom jag inte var nöjd med det. Imorgon blir det nog bättre, blev erbjuden att äta lunch med några killar som visat mig runt ;)

Efter lunch hade jag egentligen en bildklass, Freedom of Expression, men var då och försökte byta bort lite klasser så missade den tack gode gud. Gillar inte alls bild. Av någon sort. Hade sedan Earth Sience med bara Freshmens, ingen aning om varför jag hamnade i den klassen. Sista lektionen var Gitarr och den var härlig, skönt att också ha slappare klasser.

Jag gick tillbaka för att ändra mitt schema och har nu klasser jag vill ha! Är jättenöjd! B står för Bluedays, vilket är klasserna jag kommer ha Tisdagar och Torsdagar och G står för Golddays, vilket är klasserna jag kommer ha Ondsagar och Fredagar. Måndagarnas lektioner är lite kortare men istället har jag alla klasser.

Måndagar går jag 09.00-15.30 och resten av dagarna går jag 08.00-15.30.

Bluedays
B1 English III
B2 Speech
B3 Fund of American Democracy
B4 Spanish IIII

Golddays
G1 Algebra II
G2 Basic Digital Photography
G3 Journalism I
G4 Guitar

Förhoppningsvis kommer mitt schema inte ändras något, men man vet aldrig. Det ser lite annorlunda ut på vårterminen, men kommer visa er då också.

Första skoldagen var awesome med andra ord. Nu måste jag verkligen sova för att orka med imorgon, det är sent här nu.

Ha det bra!
Ridtur

Idag var jag och min värdfamilj uppe i bergen på en ridtur! Det var inte med våra hästar dock, vi fick låna där. Det var hur häftigt som helst! Vi red upp högst upp på ett berg och hade underbar utsikt! Vi satt i sadeln i nästan 5 timmar, så jag kommer förmodligen ha lite träningsvärk imorgon, även om jag är van att rida... Har inte gjort det på hela sommaren. Här är lite bilder från ridturen!


Min häst - Patch

Vet att det är lite tråkigt att jag inte postar bilder på personer, men grejen är den att jag känner mig inte bekväm att lägga ut bilder på min värdfamilj utan att de vet om det. Har frågat lite om det, men inte får något riktigt svar. Hoppas på att kunna visa er hur min underbara värdfamilj ser ut snart! Jag känner mig verkligen som en i familjen och det var inte alls svårt för mig att anpassa mig! Vissa saker är svårare, men det går ändå bra. Inga problem hittils. Jag stortrivs!

Imorgon börjar skolan... Är lite nervös, men hoppas att det ska gå bra. Har varit med en tjej som är något år yngre än mig, men hon kunde hjälpa mig första dagen att hitta och så, så det känns skönt. Vi har visserligen inte samma klasser, men jag kan få hjälp till den första iallafall!

That's just so american

Har upptäckt lite skillnader mellan Sverige och USA när jag var här. Detta är såklart väldigt individuellt vid vad man är van vid och var man bor och så, men detta är vad jag har märkt som är annorlunda där jag bor. 

-Heltäckningsmattor
Japp, hela mitt hus består av heltäckningsmattor. (Se bilder nedan)
-Konstig lamptändargrej 
De har konstiga saker man tänder lamporna med.
-Konstig toalettspolning
Ja, de har inte normala spolningsgrejer.
-Djur
Alla har åtminstonde ETT husdjur. Minst.
- Bagels
Rostade bagels med cream cheese. Så onyttiga men god so good.
-Sociala amerikanare
Alla är så sociala här. Igår kom det helt plötsligt fram en kille från skolan efter volleybollträningen och frågade om jag var från Sverige. Någon av hans kompisar hade tydligen berättat att jag var från Sverige. Ryktet sprider sig fort, hehe. Well, he was cute so I don't mind... I Sverige (eller är det bara Umeå?) så tittar man inte ens på varandra på bussen om man inte känner varandra. Det är en oskriven regel.
-Flip-Flops
Flip-Flops är sjukt populära här. De är ganska populära i Sverige också, men här har verkligen ALLA Flip-Flops. Nu har även jag köpt ett par...
-Root beer och Mountain Dew
Root beer är INTE gott. Smakar och luktar precis ett tuggummi, tror det är Jenka om jag inte har fel. Konstig smak på läsk med andra ord. Mountain Dew är gott. Har inte smakat Dr Pepper än, vilket är en annan amerikansk (?) läskedryck, men snart så! Dricker inte alls mycket läsk här dock. Bara ibland om vi går ut och äter.

Några saker som de tycker är konstiga om Sverige.

-Språket.
De tycker svenska låter skitkul och snabbt. Har lärt min värdfamilj några ord svenska och jag måste säga att det känns så konstigt att lära ut svenska för jag verkligen märker hur konstigt språk det är.
-Spagetti och köttfärssås med KETSHUP.
Ja, de äter tydligen inte ketshup på spagetti och köttfärssås.
-Mackor med ost och skinka
De äter tydligen inte mackor med ost eller skinka till frukost. Never. Kanske som toast men aldrig till frukost.
-Inga curfews.
I Sverige får vi vara ute när vi vill - även på natten. Om du inte gör något som ser misstänkt ut för polisen. Om man går omkring här på natten efter curfew kommer polisen och hämtar upp dig och ringer dina föräldrar.
-Inga sporter efter skolan
De tycker det är konstigt att vi inte spelar någon sport eller har något skollag som tränar med/efter skolan. Vi har bara det på fritiden i Sverige. Om du inte går fotbollsklass eller på någon sportskola som inriktar sig på någon speciell sport såklart.
-Mitt namn
Ja, behöver jag säga mer?
-Converse
En kille varit i Sverige frågade mig på flyget eftersom jag hade vita converse: "What's up with Swedish girls and white converse?". Jag svarade att alla bara har dem, de är populära. Här är jag nästan den enda med converse, men det är sommar so maybe that's why. Och by the way, här säger de "cooon-verse" här. I Sverige säger vi "converse". Vi säger det som det låter och snabbt, här drar de ut på o- ett. Jag fattade först inte vad de menade med cooo-nverse eftersom ordet låter helt annorlunda, so now you now.
-Att det är ljust dygnet om vissa veckor på sommaren och mörkt tidigt på dagen vissa veckor på vintern.
Iallafall i Umeå är det ljust dygnet om mesta delen av Juni och på vintern under vissa veckor är det mörkt när man kommer till skolan vid 8 och mörkt när man slutar vid 3. Det tyckte de var jättekonstigt.


Heltäckningsmattan i mitt rum.


Man tänder lamporna med piggar som man trycker upp eller ner för att tända lyset.


Man spolar på sidan av toaletten istället för uppe mitt på.

Det var allt jag kommer på just nu. Har bara varit här en vecka så fler saker kommer säkert komma upp!

Tack för alla fina kommentarer, love ya guys!


Quit

Så slutade med volleybollen. Kände att det blev för mycket träningar. Nu har jag visserligen inte provat att träna när skolan börjar men det skulle bli för jobbigt att ha träning till sex och sedan åka hem för kvällen, då hinner man inte göra något. Visserligen är det många som sportar, men jag kan ju alltid köra någon sport i vår om jag får lust, det är ju inte för sent än! Kan numera inte gå normalt eftersom jag har träningsvärk i bokstavligen varenda del av min kropp. Jag skojar inte! Mina handleder gör så ont att det är jobbigt och gör ont att lyfta tallriken, hålla armarna i kors och det gör till och med ont att shampoonera håret eftersom man måste lyfta armarna!

Idag var väl likadant som igår, träning 07.00 AM (sista!), hem och vila, träning 16.00. Såg även en film med min värdfamilj som hette Imagine that, den var jätterolig! De tyckte det var lite konstigt att jag ville ha engelska subtitles, men de mumlade och det var lite svårt att höra med alla ljud runtomkring osv.  Jag har inget problem med att titta utan också, men om det finns så..

Imorgon ska jag sova uuut. Äntligen! Har varit uppe vid fem de senaste två dagarna.

Lägger in lite mer bilder, men då får ni faktiskt anstränga er med att kommentera lite! Kom igen, någon kommertar på 80 läsare per dag måste väl gå? Ni som kommenterat - tusen tack! Jag blir så glad!


Såhär ser typ alla bilar ut, fancy och stora. Helt tvärtom mot Sverige!


Regnigt i Colorado, molnen är nedanför bergen!

Volleyball

Kom precis hem från volleyball träningen som började 07.00 imorse. Volleyballen är kul, men har världens träningsvärk och kan inte röra mina underarmar utan nästan skrika rakt ut. 4 timmar träning igår fick konsekvenser. Jag har bestämt mig för att prova hur det känns nu i eftermiddag och sedan bestämma om jag ska fortsätta eller inte innan skolan börjar på måndag. Har inte riktigt hittat någon i mitt team att umgås med och de flesta är freshmens vilket är ganska litet, typ 14 åringar. Det är första gången på flera år jag blivit kallad lång av någon med mina 164 centimeter. Dessutom är det träning varje dag efter skolan 16-18 och macther på helgerna. Vet inte om jag orkar med det och skolan, de är superseriösa med sporter. Hoppas jag hittar kompisar även om jag nu lägger av med volleyballen. Annars har det inte hänt så mycket, volleyballen tar mycket tid med två träningar per dag tills skolan börjar.

Var på rodeo igår! Det var riktigt coolt att se och totalt annorlunda. Många cowboysar haha! Vissa saker de gjorde såg rent av farliga ut... Det var sjukt lerigt eftersom det regnat hela dan. När jag skulle till träningen precis innan regnade det så extremt mycket. Har aldrig sett det regna så mycket i hela mitt liv. Jag sprang från bilen till dörren till skolan vilket är typ 3 meter och blev genomblöt. Tröjan jag hade på mig är fortfarande blöt sen igårkväll! Sjukt.

Här är bilder från rodeon

Intense

Wow. Det har det verkligen varit intense de senaste dagarna!

Igår var jag till skolan och skulle välja kurser. En tjej som min värdfamilj kände följde med mig och visade mig runt i skolan. Hon är sophomore, alltså 15 år. Men hon var hur trevlig som helst och åldersskillnaden på två år kändes inte alls. Rektorn var inte där så jag kunde inte välja kurser utan var tvungen att gå tillbaka imorgon. Skolan är hur fin som helst och lagom storlek. Den är tydligen bara tre år gammal! Jag ska försöka smyg ta lite bilder om jág får tillfälle. Jag träffade några av lärarna och tjejen som visade mig runt presenterade mig. Alla lärare verkade jättesnälla och jag tror allt kommer gå bra.

Jag har förresten gett upp med att få amerikanarna att uttala mitt namn. Varje gång jag säger mitt namn får de en rynka i pannan och lutar sig fram och säger "say that again?". Numera säger jag att det svenska uttalet är "My" men att de kan kalla mig "Mi" för det kan det säga. Jag skiter i att det låter som "me" (jag på engelska), de kan iallafall uttala det. Det värsta jag vet är när jag ska uttala ett namn som jag inte vet hur det uttalas, då skiter jag nästan helldre att prata med personen. Därför har jag "bytt" namn lite, hehe.

Jag umgicks iallafall med den här tjejen hela dagen. Hon är trevlig och jag gillar henne. Hon gillar också att shoppa, gå på bio osv... Saker som jag gillar helt enkelt. På kvällen gick vi på bio och såg Inception. Billligt som bara den, på just tisdagar kostar den bara sex dollar, ungefär 42 kr! Jag har hört att den är svår att förstå och tänkte hjälp, jag är kass på att förstå komplicerade filmer i vanliga fall - ännu mindre helt på engelska! Men den här filmen var riktigt bra! Lagom komplicerad och trots att jag inte hade några subtitels förstog jag allt. Måste bara säga en sak, bioskärmarna här är HUGE! Då menar jag verkligen ENORMA! Det är skönt om man får en bra plats (de har inte numrerade stolar här utan man tar bara första bästa), lite sämre om man får en dålig. Gick på en film som jag inte kom ihåg namnet på kvällen före och vi kom sent så fick platserna längst fram. Behöver jag säga att jag hade ont i nacken hela filmen?

Kom hem vid 10 och var helt slut då så gick och la mig nästan direkt.

Idag gick vi upp tidigt så att jag kunde få skjuts till min High School. Väl där träffade jag en dansk utbytesstudent som jag pratat lite med innan på internet. Han var supertrevlig! Jag fick välja klasserna. Jag är en junior och var tvungen att ta English III som alla andra juniors måste. jag var även tvungen att ta American History, men hon var så snäll så jag slapp ha det en termin, nu har jag Psykologi andra terminen. Sedan valde jag Basic Photography för att sedan andra terminen läsa Andvanced Photography. Jag valde speech,  journalism och gitarr. Sedan spanska och tyvärr så måste jag läsa Algebra II... Får se hur det går.

Jag ska även spela volleyboll! Jag var och tittade på träningen idag och det verkade helt okej. Jag vill göra en sport för att träffa nya kompisar i skolan. Jag har hört att det är lättast den vägen. Nu är volleyboll laget delat i tre delar och jag kommer förmodligen hamna i nybörjarlaget hehe. Så de har tydligen träning två gånger per dag tills fredag. Varje träning är dessutom två timmar. Sen skulle jag gissa att det är efter skolan sen två timmar men jag får se om det är roligt och om jag vill fortsätta. Måste upp riktigt tidigt imorgon så ska börja lägga mig...

Tänkte visa er lite mer av Aspen. Här är en random bild som jag tog. Jag måste ta mer bilder, JAG VET. Jag ska försöka - jag lovar.In the mountains!

Nu äntligen fick jag tag på en converter så jag kan ladda min dator! Hittade den på en affär som jag inte kom ihåg vad den hette, lyckades ta den sista!

Så... Har varit här i 3 hela dagar och har äntligen lyckats vänja mig vid tidsskillnaden! De första dagarna var jag sjukt trött hela eftermiddagen och somnade nästan på stället vid middag eftersom det är mitt i natten hemma då. Jag vaknade också tidigt på mornarna eftersom det är eftermiddag hemma då. Nu kan jag sova ut längre och jag är inte så trött på dagarna längre, bara lite.

Okej, så dessa dagar har varit fullpackade!

I lördags var vi som sagt i Aspen där vi gick på marknaden där. Min värdpappa säljer ketchup, senap och dressing i ett av stånden där. Till att börja med är Aspen grymt fint! Det är en liten stad som är omgiven av berg (och av rika människor! Det står typ 20 private jets på flygplatsen!)

Här är jag på marknaden med ett av bergen i bakgrunden.Annars var marknaden väldigt mycket som en svensk marknad. De sålde smycken, mat, blommor och lite andra grejer som brukar finnas på marknader. Jag åt den största varmkorv jag ätit i hela mitt liv, det var en gigantisk kort nerstoppat i typ en baugette.

Det fanns mycket fika, typ bullar, muffinsar, kakor, men även mycket mexicanskt. Här i Carbondale och i byarna runtomkring bor det extremt mycket Mexicanare och folk från Sydamerika! Hittade en statistik på internet som sa att ca. 50% av eleverna i min skola är Hispanic, alltså från typ Sydamerika eller Mexico! Det är kul för jag har absolut inget emot dem eller något annat "folkslag", det blir en kul kontrast till hemma! Min värdfamilj sa att de kom hit för att det fanns mycket jobb för några år sedan, jag tyckte bara det var ett konstigt ställe att komma till, Colorado som ligger mitt i landet. Jag trodde det skulle finnas mest i Arizona eller New Mexico, men där ser man!

Det var väldigt varmt den dagen, ungefär 27 grader! Det var ingen fuktig värme som det är hemma, utan bara varmt och härligt. Efter marknaden gick vi och handlade lite. På affärerna där har de såna här coola betala-själv apparater! Vi har de på några enstaka affärer hemma, men här fick man verkligen dra streckkoderna och sånt själv för att sedan betala med cash eller kort i själva automaten! Jag tyckte det var coolt iallafall.

Här är lite bilder från bilturen hem!


Mt. Sopris som Carbondale ligger precis nedanför

Lite berg


Vi körde även förbi min skola, den ser sjukt fin ut! Här är en del av den.


Hemma igen så gav jag dem presenterna jag köpt! De älskade boken "The year in Sweden"! De har kollat i den jättemycket och kan ibland komma med spontana kommentarer som att "jag läste att i Sverige där...", jätteroligt! Vi hade även mina värdförläldrars kompisar på besök och de var också fashinerade över lilla Sverige, haha! Min värdsyster älskade sin bakbok, Swedish cakes and cookies, jag får svara på frågor om jag har ätit dessa eller vilken tid på året man gör de här... Det är så roligt! De har även roligt med kortleken med Svenska motiv på varje kort. De frågar och kommenterar bilderna, haha! De gillade även brickan med Sverigemotiv och osthyveln jag gav dem. Och godiset såklart!

På söndagen fick jag rida som jag berättade. De har fyra hästar, två ridhästar som heter Joker och Tanner och två draghästar (min värdpappa älskar "horsepulling" vilket är en tävling om vilka hästar som kan dra mest vikt), George och Davey. Igår red jag Joker, en jättefin och stor svart häst som ni såg på bilden i förra inlägget. De rider western style vilket jag aldrig provat. Jag kan säga att det var HELT annorlunda att rida western. Well, jag red inte riktigt western, jag red min stil (english style som de flesta i Europa gör) i en western sadel på en western häst. Han var jätteduktig och förstog inte allt jag ville eftersom han inte är tränad till det, men det gick bra, ramlade inte av iallafall! Gillar english style mer dock, det är mer arbete med hästen, i western style flänger man mest runt tror jag, om de inte plockar fram tunnor och sånt man ska racea mellan - hjälp.

På torsdag ska vi på rodeo! Har aldrig sett det så det ska bli sjukt coolt! Inte för att jag är intresserad, men men, häftig upplevelse iallafall!

Idag, måndag, så har vi varit och handlat lite, bland annat min converter. Köpte även allt det här (det är SJUKT billigt här) för bara 24 dollar - 180kr!

Bodywash, pinsett, nagelsax, hörlurar och en bok

Har även börjat gilla hundarna mer och mer. Gillade dem inte särskillt mycket i början, men nu börjar jag gilla dem mer och mer! Speciellt deras "lilla" German Shepherd, Cache (uttalas "Cash" som 'kontanter' på engelska). Han är så söt och jättegosig!

Cache och en av deras katter, Sunny

Vad mer... Jo, familjen är verkligen super. De gör allt för att jag ska trivas och de är supersnälla! De är ivriga att berätta om Colorado och USA och lika intresserade av att höra hur jag har det och hur saker funkar i Sverige. Jag trivs som bara den och hoppas det kommer vara lika bra hela året!

Här är mitt rum som ligger i källaren förresten. Lite stökigt, men jag gillar det!Imorgon ska vi åka till skolan, som börjar på måndag den 23, och kolla och välja kurser och sånt. Min vädsysters kompis storasyster är ett år yngre än mig och ska visa mig runt och så. Det blir nog kul! Wish me luck!


Colorado

Hittar inte min kontakt converter sa min dator ar slut pa batteri och jag kan inge ladda den. Har en annan men den funkar inte for just min dataladdare. Vi ska formodligen kopa en ny imorgon, det ar darfor jag inte bloggat, min dator har varit dod. Jag skriver just nu pa min vardfamiljs dator.

Lite kortfattat var jag i Apen igar och gick pa marknaden dar min vardpappa saljer mat. Det ar grymt fint dar, ska ladda upp massa med bilder nar min dator kommer igang igen sa forlat for den daliga uppdateringen! Idag har vi ridigt hastarna western stye, helt annorlunda fran vad jag ar van vid, men det var kul!

Tack for alla kommentarer och fragor, ska svara pa dem imorgon forhoppningsvis!

Har ar hasten jag red, Joker.
In America everyone

Nu är jag i Colorado, USA! Sitter på min säng i mitt nya rum och klockan är åtta på morgonen - kan inte somna om.

Flygresan gick bara bra, den var grymt jobbig, men jag överlevde. Jag klev upp 05.00 för att jag skulle vara på terminalen 3 timmar innan avgång. Jag tyckte det var lite att ta i, men det var faktiskt väldigt skönt att ha så mycket tid, det behövde jag. Jag checkade in väskorna, det var inga problem, jag betalade bara för min övervikt och sen var det klart. Sedan passade jag på att fylla i tullkontrollpappret och 1-94 som jag fått när jag checkade in för att slippa göra det på planet.

Sedan var det dags för säkerhetskontrollen - och det hemska farvälet av familjen. Vi kramades och både jag och dem fick tårar i ögonen, men ingen av oss grät. Det var först när jag gick igenom säkerhetskontrollen och vinkade till dem för sista gången som tårarna föll. Jag grät mer eller mindre ända tills planet gick - folk måste trott jag var konstig, men jag brydde mig faktsikt inte. Det var väldigt jobbigt att säga hej då, men jag kommer se dem igen snart! Saknar er alla!

Väl på planet kändes allt hyfsat bra igen. Då kände jag att jag var på väg. Den flygresan var drygt åtta timmar och planet som visade färden på tvskärmen i sätet framför mig såg ut att stå stilla. Jag roade mig med lite filmer, de hade bra filmer, såg både Shrek och Legally Blond. I slutet pratade jag även med en trevlig kille som hette Trevor som var 18 och bodde i New Jersey. Det var synd att han började prata med mig när vi nästan skulle landa, men han sov typ hela vägen vilket inte jag gjorde. Den flygresan sov jag kanske 10 minuter. Han var iallafall jättetrevlig och han bad om min Facebook, haha. Får se om han kom ihåg vad jag hette ;)

Sedan klev jag av planet och in genom passkontrollen. Den gick jätttebra, det var bara att visa upp pass, papperna jag fyllde i före planet och mitt DS-2019. Jag behövde bara lämna fingeravtryck på en hand.

Sedan hämtade jag ut mina väskor (fick ta i allt jag hade när jag lyfte ner dem från bagagebandet, de vägde drygt 20 kilo var ju!) och gick mot vad jag tror var tullkontrollen. Där var det bara en kille som tog emot mina väskor för att skicka dem vidare, inget mer. Där träffade jag även en annan kille från YFU som skulle till Pittsburgh, förlåt om jag minns fel, men jag tror det var Christoffer.

Vi följdes åt ett tag för att sedan gå mot olika gater. Jag gick igenom ännu en säkerhetskontroll och lyckades hitta min gate. Jag vågade nästan inte röra mig därifrån eftersom jag kanske skulle tappa bort mig så jag höll mig i närheten. Passade på att köpa en youghurt och en smoothie (som var jätteäcklig).

Väl på planet igen var jag verkligen less på att flyga, det var jag egentligen efter de första 2 timmarna på första planet. Den här flygresan till Denver gick nästan långsammare än den till New Jersey, även fast den var hälfen så lång. Jag satt innerst båda flygresorna som jag ville, men ibland önskade jag att jag satt längst ut för det är så pinsamt att be de andra gå upp när man måste på toa. Jag försökte gå så lite som möjligt, hehe.

Framme i Denver var det lätt att hitta min gate, var tvungen att gå genom hela flygplatsen för att komma dit (till gaten) men det var bara skönt, hade ju suttit så länge. Jag trodde att hela Colorado skulle vara bergit, men det visade sig att när jag landade i Denver att det var bara fält där! Hela USA består av fält föressten, såg inget annat under hela flygresan. På flygresan till Aspen såg jag däremot en massa berg och allt var så vackert! Satt vid ett smutsigt flygplansfönster så fick inte med det på bild, men det var verkligen stora och vackra berg, helt annorlunda från hemma! Flygplanet till Aspen var jättelitet och jag fick min plats bredvid en gammal dam som också hade åkt med YFU när hon var i min ålder till Tyskland, visade det sig. Det lönade sig att ha på sig YFU-tröjan iallafall!

Väl framme gick jag in och hämtade mina väskor - men ingen värdfamilj. Visst, vi var 5 minuter tidiga och jag hade inte förväntat mig något stor välkommnande, men jag hade iallafall förväntat mig att de skulle vara där! Så lite besviken blev jag. 5 minuter senare kom de med andan i halsen och det gjorde faktiskt ingenting längre. Huvudsaken att de var där. Jag var konstigt nog inte alls nervös när de kom. Det kändes bara helt naturligt.

Vi gick till bilen som var en sån gigantiskt med flak, helt olik vår lilla Volvo S40 hemma! Det var en kamp att ens komma in i bilen eftersom den var så hög. Vi svängde förbi en mataffär och de köpte lite mat åt mig eftersom jag var hungrig. Bilresan till huset gick bra, samtalen flöt på och de är hur trevliga som helst!

Jag tänkte vänta med att äta min kycklingmacka som de köpt tills jag kom hem, men de sa att jag kunde äta den i bilen - första kulturkrocken. Hemma äter vi ALDRIG mat i bilen, möjligt vis lite godis eller en glass, men annars stannar vi och äter nånstans så det var jättekonstigt.

Det var verkligen vackert att köra vid bergen, speciellt när det nästan var solnedgång. Väl framme vid huset, som låg otroligt vackert till, hälsade jag på min värdmammas mamma och alla djur. Supersöta katter och hundar! Lite ovant med så mycket djur, men jag vänjer mig I guess.

Huset var fint, fast det var finare på utsidan än inne. De har grejer överallt och då menar jag överllt. Alla bordsutor var täckta med grejer och skor låg lite överallt. Jag behövde inte ta av mig skorna när jag kom in sa det, men jag gjorde det ändå, det kändes konstigt annars.

Jag bytte in och pratade och såg lite på tv med familjen innan jag gick och la mig vid nio. Behöver jag säga att jag somnade så fort jag la huvudet på kudden? Hade inte sovit på hela flygresan plus att jag sov typ en timme natten innan den, vilket är nästan två dygn.

Nu måste jag gå upp till de andra som redan är vakna, vi skulle kanske ner till Apsen och sedan kanske shoppa i Gledwood Springs som ligger precis bredvid Carbondale.

Jag vet att många läser min blogg så nu är det faktiskt dags att ni kommenterar! Det är mycket roligare att få kommentarer på det man skriver!

Ska försöka ta mycket bilder idag så ni får se hu vackert det är här.

Ha det bra!


NU ÅKER JAG!

OM 10 TIMMAR SITTER JAG PÅ PLANET TILL USA!!!!!!

SISTA INLÄGGET FRÅN SVERIGE NU!

Ska höra av mig så fort som möjligt när jag kommit fram!

Ska se till att få lite sömn nu, ska upp 5 imorgon.

Hej då Sverige!

There's no turning back

Packat i princip hela dagen nu. Har vägt mina resväskor fram och tillbaka, flyttat plagg och tagit bort. Väskorna landade tillslut på ca. 20 och 21 kg! Man får ha 23kg, men vi ville ha lite marginal ifall vågen på flygplatsen visar nått kilo mer. Tack för att jag fick låna bagagevågen, Cecilias familj, den var väldigt användbar! Mina föräldrar kommer förbi med bagagevågen när vi använt den klart!

Jag kan inte fatta att jag åker ner till Stockholm imorgon. IMORGON! Sedan på fredag smäller det! Nu är det inte 4 måndader, 3 veckor - det är inte ens en vecka! Det är i övermorgon!

Om jag inte hinner blogga från hotellet på Arlanda är detta det sista inlägget jag gör från Sverige.

Wish me luck!


Nu är det nära!

Packar...Stressar...Packar upp...Packar ner...Letar en massa grejer...Åker till affären...

Varför väntade jag med allt till sista dagen?!

Imorgon bilar jag ner till Stockholm och sen på fredag bär det av!Fick även en fråga! :D

Hur mycket kostar det att ta med en extra väska?
Det beror på flygbolag, men för mig som reser med Continental Airlines kostar det 350-400kr. Då får även den väskan väga 23kg. Jag tror man betalar kostnaden på flygplatsen tror jag, vi håller på att ringa dem för fullt för att ta reda på hur man betalar den :)

Packa, packa, packa!

Har precis lagt ner kläderna jag ska ha i väskorna. Jag kan säga att jag trodde de tog mer plats än jag trodde... Till mitt försvar kan jag säga att hela den högra väskan bara är packad med täckbyxor, snowboardjacka, ridhjälm, snowboardhjälm, ridskor, vinterjacka, vårjacka, kartong med linser och enstaka klädesplagg.

Okej, jag erkänner. Jag har ändå packat för mycket. Hela högra delen av den vänstra väskan består av kläder. YFU's rekomendationer blev en tredjedel av vad jag har med mig! Skulle jag klara mig med endast 4 par jeans, kjolar och byxor sammanlagt?! Det blev 4 par jeans och 3 kjolar istället... Och ett par mjukisbyxor...

Okej, jag inser att jag måste ta ut lite. Jag har inte ens packat skorna, necissär eller alla laddare! Jag antar att det blir att packa om en hel del innan jag får plats med allt...

Detta är de två väskor jag ska ha med mig. Som handbagage har jag en enkel axelväska med bara det nödvändigaste. Tröjan som hänger på galgen i bakgrunden är den jag måste ha på mig när jag reser enligt YFU. Funderade först på att skita i den eftersom jag inte gillar tröjor som sitter åt i halsen (det var inte världens snyggaste färg heller). Nu blev det så att jag ska ha den iallafall. Andra utbytesstudenter vet ju på så sätt att jag också är utbytesstudent!Tog även sista sprutan Hepatit B idag! Ett råd till alla utbytesstudenter är att börja ta sprutorna (man måste ta 3) så fort som möjligt! De tar väldigt lång tid att ta eftersom det är ganska långt mellanrum man måste ha mellan varje. Jag hann precis ta min tredje innan jag åker!

Man kan även påbörja vaccinationen innan man åker och ta sista sprutorna i landet man ska till, men har hört att det ska vara mycket dyrare, iallafall i USA. Hepatit B tror jag är ett krav för de flesta stater i USA.

Så mycket som glömts bort...

Har precis rensat ut min garderob - på riktigt. Var tvungen att göra det för att kunna packa. Förut när jag rensat har det alltid varit så att jag nästan aldrig kanstat något, utan alltid sagt: 'Det här kan jag alltid använda nån gång, även fast jag inte använt det de senaste två åren'.

Nu har jag rensat ut verkligen ALLT som jag inte använder - till och med det som jag inte använt på väldigt länge. Min lillasyster har numera en helt ny garderob kan man säga. 

Eftersom jag har en ganska stor garderob (en mini walk-in-closet) och inte städar ofta (typ aldrig) hittade jag en massa saker som jag inte visste jag hade. Till exempel:

- Ett papaply i en gammal väska från sjuan
- Ett förut borttappat halsband som jag letat i evigheter
- Borttappade örhängen som inte visste att jag tappat bort
- En minst 8 år gammal kamera med oframkallade bilder (ska bli kul att se dem!)
- Gamla affischer som jag glömt att jag någonsin haft på väggen
- En massa damm
- Nästan oanvända kläder som jag glömt bort 
- En hel låda gammalt smink som jag inte använder och funderat på att slänga bort
- En skolåda (WTF?!)
- Och en hel del annat

Men andra ord borde jag städa min garderob oftare. Mycket oftare.

Min numera städade garderob. Nästan helt tom eftersom jag har tagit ut allt som jag ska ha med mig.


Måste packa

Nu är det bara 5 dagar kvar!!! Eller 4 egentligen, ska bila ner till Arlanda från Umeå på torsdag (65 mil, kul...) eftersom det inte gick några flyg några bra tider just den morgonen.

Jag är peppad som bara den men nu har även nervositeten börjat kännas ordentligt. Det är inte så att jag går runt och är nervös jämt, det är mer så att jag kan få nervös attacker och bli sjukt nervös helt utan anledning ibland. Jag sover även sämre, jag känner att jag inte sover så tugnt och lugnt som jag brukar. Men - man måste ju vara nervös! Annars är det nåt fel...

Imorgon ska jag börja packa. Har inte kunnat gjort det tidigare eftersom jag måste ju ha lite kläder kvar att använda också! Nu är det bestämt, jag ska ha två stora resväskor som baggage och en liten axelväska som handbagage. Jag ska försöka lägga in bilder på dem imorgon (jag vet att jag inte har lagt in så mycket bilder än så länge, men i USA - då ska jag definitivt lägga in mycket bilder!).


One week tomorrow

En vecka kvar imorgon!

Jag är så taggad på mitt år och det ska bli roligt att se något annat än Sverige ett år. Hur roligt det än blir därborta så kommer jag såklart sakna min familj och alla kompisar. Men jag känner att det här är bra för mig, det är det här jag behöver just nu. Jag kommer alltid ha min familj vid min sida och de äkta vännerna finns kvar för mig när jag kommer hem igen.

Jag vet inte hur det kommer bli när jag kommer dit och jag vet inte hur det kommer vara när jag kommer tillbaka. Allt jag vet är att jag ska göra allt jag kan för att så ett så underbart år som möjligt.

9 dagar kvar!

Nu är det 9 dagar och nedräkningen börjar på allvar!

Jag har inte börjat packa än, men vet ungefär vad jag ska ha med mig. Har provpackat en gång och det gick ganska bra. Rymdes inte allt i en väska, så ska betala för en till. Snowboardhjälm, ridhjälm och vinterkläder tar ganska mycket plats!

Jag tänker på USA hela tiden. Det är det första jag tänker på när jag vaknar och det sista jag tänker på innan jag somnar. Det är sjukt!

Jag är sjukt peppad och kan knappt vänta tills jag ska åka! Det är så roligt att läsa alla som redan åkt iväg! Lycka till till er!

Jag kan inte fatta att jag gjorde det!

I did it! Jag vågade!

Jag har precis ringt min värdfamilj!!!

Första gången jag försökte ringa kom jag fram till min värdpappas mobil och hans telefonsvarare. Jag var så nervös att jag inte ville lämna ett meddelande utan jag la på så fort jag kunde! Jag insåg sedan att han förmodligen skulle se att jag ringt. Jag kände mig tvungen att ringa upp så jag tog mod till mig igen och ringde upp.

Jag förväntade mig inget svar den här gången eftersom jag kommit till telefonsvararen sist och blev därför förvånad, nervös och lite mållös när jag hör ett svagt 'Hello?' i bakgrunden. Jag presenterade mig (han hörde inte först vem det var, det var ganska dåligt ljud) och vi pratade ganska länge, har ingen aning om exakt hur länge, tappade tidsgreppet helt! I början var båda lite chockade (jag ringde helt utan förvarning) och samtalet gick en aning segt, men när vi väl kom igång gick det hur bra som helst! Han pratade på och var jättetrevlig!

Vi pratade om allt möjligt, om vad vi skulle göra när vi kom dit osv. Vi ska tydligen rida upp i bergen med deras hästar strax efter jag kommit dit! Åh, det kommer bli så häftigt!

Han frågade även hur mitt namn uttalades och att han försökt fråga några svenskar han kände hu det uttalades. När jag sa hur det uttalades lyckades han härma det ganska bra, det lät lite som "Muuuy" (en blandning mellan u och y), så som alla som inte är från Sverige vanligtvis uttalar mitt namn, haha!

Samtalet flöt på och vi avslutade med att han önskade mig trevlig resa och att han var glad att jag ringde!

Jag är så lättad och glad att jag ringde, nu är jag ännu mer excited på att resa!!

11 dagar

Jag tyckte det var nyss jag anmälde mig som utbytesstudent och nu är det 11 dagar tills jag åker!

Jag kan inte fatta att tiden gått så fort! Har hunnit provpacka och det ser inte så bra ut... Packade ihop nästan allt jag skulle med (mest kläder) och de presenter jag köpt i en resväska. Den landade på 20 kg! Då hade jag inte ens packat ner skor!

Jag vet att man inte ska ha med sig så mycket, men jag får nog betala för en till väska... Hade inte ens lyckats få ner vinterkläderna som tar upp nästan en hel, stor resväska!

Jag är lite osäker på om man får ta med saker som lösviktsgodis (till värdfamiljen då) in i USA, jag skulle gärna vilja ha med det så får försöka kolla upp det. Någon av er kanske vet om man får ta med lösviktsgodis i bagaget?


RSS 2.0