Everyone dies, but not everyone lives

X-Games var awesome! Helt otroligt! Åkte dit på fredagen efter skolan och det var sjukt häftigt att se! Jag hade sett lite på tv innan, så att besöka samma plats var sjukt coolt! De hade gjort om mycket sen sist jag åkte snowboard där, byggt hopp och sånt, men det var häftigt, tänk att jag har sånt tur att bo så nära Aspen och Buttermilk! Jag åkte dit med några vänner och vi gick runt och kollade på allt tills vi tog bussen hem. Det var en skotertävling och skidhoppning/trix. Det är sjukt hur modiga alla är, skulle aldrig hoppa så högt...

På lördagen åkte jag dit vid ett på dagen och stannade tills på kvällen. Det var mer folk på lördagen och man fick pressa sig fram för att ta sig någonstans nästan och man fick hålla hårt i kompisar för att inte förlora dem i folkmassan. På lördagskvällen var det en liten konsert utomhus (även det gratis, x-games är gratis) där nån som hette Big Boi spelade. Visste inte vem det var, men det var helt okej. Gillade att vara på X-Games mer så ville tillbaka ganska fort. Väl tillbaka tittade vi på ännu mer tävlingar för att sedan pressa sig på bussen hem. Inte det lättaste när 40.000 människor ska på bussen - sammtidigt. Det fanns flera bussar och alla var fullproppade. Tillslut efter att ha köat ett bra tag och vi in i en buss.

Helgen var sjukt rolig och jag är så glad att jag fått se X-Games! Det var otroligt häftigt!


Julia, Jag och Lisa

X-Games!

Skotertävling

Sveriges flagga tredje från höger!

Mer bilder kommer senare. Måste sova nu, är helt slut. Ha det bra!


X-Games

Nu har X-Games startat! X-Games är nog det största eventet i USA just nu. The X-Games hålls i Aspen (berget Buttermilk) och är tävlingar i extremsporter som snowboard (racing och superpipe bland annat) skidor (skidtrix och sånt) och skoter (höga hopp). Jag är super excited för jag ska åka och titta imorgon och på lördag förhoppningsvis! Aspen är väldigt nära Carbondale, det tar ungefär 30 minuter att köra dit och med bussen (som stannar ÖVERALLT, super annoying) tar det ungefär drygt en timme.

Det är några svenskar som tävlar (Daniel Bodin vann guld i skoterhoppning ikväll!!!) så ska ta med mig svenska flaggan och vifta lite så håll utkik efter mig på tv ;) Sitter och tittar på X-Games just nu, men vet inte om det visas på tv i Sverige... Någon som vet? Annars finns det säkert på internet. Alla borde kolla, det är helt otroligt hur duktiga alla är och hur galna trix alla gör.


Bild från the X-Games (inte tagit av mig). Inte litet, eller hur?

Känner föressten att min svenska blir sämre och sämre haha. Kan forfarande skriva helt okej, men det hoppas in engelska ord hela tiden och jag direkt översätter jättemycket. Ringde min bästa kompis i Arizona häromdan och lämnade ett röstmeddelande (ALLA lämnar ALLTID röstmeddelande här, min familj svarar nästan aldrig i telefonen, de låter personen som ringer bara lämna ett meddelande) där jag sa: "Heej, det är jag, kan du vara snäll att ringa mig tillbaka." Kom på efter att det såklart inte heter så, man säger inte "ringa mig tillbaka" (call me back), utan det heter "ringa upp mig" haha.

Jag har även problem att läsa svenska. Har blivit så van vid att läsa engelska så när jag skulle gå in på typ vk.se för att läsa nyheter nån gång eller läsa en svenska bok fick jag ge upp efter ett tag eftersom det gick så segt och jag fick koncentera mig så mycket på att förstå vad som stog! Det är lite skrämmande. Jag menar jag tycker fortfarande det är lättare med svenska, både att prata, skriva och läsa, men jag är bara så ovan att det blir svårare på nått sätt...

Jag hade rätt. Friidrottsträningen i tisdags tog bokstavligen död på mig. Har sån enorm träningsvärk att det gör så ont att jag knappt kan gå normalt, ännu mindre böja benen för att sitta ner. Har aldrig haft så mycket träningsvärk i hela mitt liv! Men jag vänjer mig snart antar jag, det är roligt iallafall.

Friidrott

Nu har för säsongen till Friidrott (Track) här som skolsport börjat. Jag betsämde mig för att jag ska göra åtminstonde en sport när jag ändå är i USA där de har sporter i skolan så bestämde mig för att göra friidrott. Nu på våren har min skola bara friidrott, tjejfotboll och tennis (tjejer). Funderade på tennis ett tag men bestämde mig för att försöka mig på friidrott eftersom jag har gjort det i Sverige i ganska många år innan, även om det var ett tag sen jag slutade.

Hade min första träning i torsdag vilket inte var så farligt, vi kör bara ungefär en timme två gånger i veckan nu i början, men idag, OMG! Det var så fruktansvärt jobbigt! Vi sprang i trappor upp och ner, upp och ner och det är först nu jag verkligen inser vilket dålig kondition jag har haha! Jag hoppas det blir lättare med tiden, men jag ska överleva track nu har jag bestämt! Mina ben gör ont och värker som jag vet inte vad och kan knappt gå i trappor nu, men det är det värt! Roligt är det iallafall!


Swedish Bakery

En kompis visade det här för mig. Det roligaste jag sett på länge, skrattar fortfarande varje gång jag ser det!


Friendship

Hej! Jag ska åka som utbytesstudent till usa i höst och har lite frågor..
1. Vad är det bästa med att bo och plugga i USA jämfört med Sverige?
2. Beter sig människor annorlunda där jämfört med i sverige?
3. Vad skulle du säga är det sämsta/jobbigaste?
1. Det bästa med att plugga i USA enligt mig är helt enkelt möta nya människor, uppleva en annan kultur, gå i en amerikansk skola, bo i ett annat land, lära sig ett helt nytt språk..allt! Jag älskar att vara utbytesstudent/plugga här, det är helt underbart!
2. Ja, människor här beter sig lite annorlunda. Alla är definitivt mer öppna och socialare vilket är bara positivt! Främlingar kan komma fram och prata med dig i mataffären tillexempel. Det är också mer drama här, speciellt i skolan. Det är alltid något på gång, vem var otrogen mot vem, vilka kompisar som är sura på varandra osv. Det är inte lika vanligt att svära här som i Sverige dock och absolut inte i skolan eller i närheten av föräldrar. Generellt skulle jag säga att människor här har mer respekt för lärare (man kallar dem alltid mrs, miss eller mr och sen deras efternamn) och vuxna (sir eller mam).
3. Det jobbigaste skulle jag nog säga är att hela tiden behöva få skjuts överallt, hitta och behålla vänner, passa in i en ny familj (för mig har det dock funkar jättebra), acceptera att allt inte är som hemma och saknaden av familjen såklart!

Kan du inte lägga upp en bild på din värdfamilj ? Eller dom kanske inte vill det ? :)
Min värdfamilj har sagt att de inte gärna vill ha bilder på sig själva på public sites och jag respekterar det. Det är mest min värdsyster som har problem med det, men det kanske kommer upp nån bild snart, man vet aldrig :)

Kan du inte skriva lite om dina närmsta vänner kanske visa bilder osv?
Jag har skrivit lite om mina vänner här, men kan berätta om lite fler vänner. Savanna är en jättesnäll tjej som jag ofta går ut och äter lunch men i skolan. Jag kommer bra överräns med henne och vi har kul ihop. Kaden är en kille som är jätteshysst. Han är rolig, snäll och får mig alltid på bätte humör!

 
Savanna


Kaden och Jag (Han har klippt snyggare frisyr nu haha)

Me?

Första dagen efter fyradagarslovet. Första dagen på nya terminen. Har en ny klass, drama. Jag hade aldrig träffat läraren förut så när jag satt mig kom hon fram till mig. Mitt namn här (My) ber jag alla uttala "Me" eftersom ingen kan uttala det på riktigt här. Det är förvirrande eftersom mitt namn då betyder "me" i engelskan. Detta är hur min och lärarens konversation såg ut:

Ms. Wright: Hi, what is your name?
Jag: My. (jag sa uttalade det "Me")
Ms. Wright: Yes, you, what's your name?
Jag: My, it is My.

Det är mycket roligare om man var där eftersom hon inte visste att mitt namn uttalades "Me". Hon började skratta och jag skrattade med. Jag hör bokstavligen skämt om mitt namn minst 5 gånger varje dag. Det är roligt, men blir ganska less efter ett tag, haha. Har fått några frågor om min systers namn då är "you" lite skämtsamt, vilket är lite roligt. När jag säger att man egentigen uttalar mitt namn My och inte Me så säger alla att "Wow, I'm not even gonna try saying that" när jag säger mitt namn på svenska.

Alla kommer ihåg mitt namn iallafall vilket är positivt. Det är bara roligt när kompisar presenterar mig för nya människor; "This is Me" eller när kompisar pratar i telefon och förklarar vem de är med; "It is me and Me". Alla har vant sig nu dock så det är inget konstigt. Alla skrattar när jag svarar i telefon dock för då säger jag: "Hello, it's me" vilket kan betyda "Hej det är jag" eller "Hej det är My".


Jag och Alex i skidbacken för någon vecka sen

Skulle vara roligt om någon kunde kommentera föressten, det blir mycket roligare att blogga då. Och ställ gärna frågor, vet att jag hade miljoner frågor innan jag åkte iväg till USA :)


Four Day Weekend

Har en långhelg nu eftersom vi var lediga i fredags (ingen aning om varför) och sen på måndag är det Martin Luther King nått dag så då har vi tydligen inte skola. Är lite pinsamt för jag har inte så stor koll på vem det är, bara att han gjorde "I have a dream" talet och kämpade mot racism..tror jag. Vi är lediga iallafall och det är det som är huvudsaken!

Hittils har jag varit i Denver över fredagen och lördagen för att vara på YFU läger! Det var superkul och det är alltid kul att träffa personer i samma situation som en själv. Vi gjorde en massa lekar och pratade om hur året gått hittils, vad som gått bra, vad som gått mindre bra, vad som varit roligt, vad som varit mindre roligt. Det var skönt att höra allas historier och att alla har olika upp och ner perioder. Livet i USA är inte en dans på rosor, långt ifrån, och det visste jag också innan jag åkte. Att åka som ubytesstudent har varit den roligaste tiden i mitt liv men också den svåraste.

Imorgon blir det att gå till kyrkan och sen shoppa lite, behöver nya vinterskor. På måndag ska jag förmodligen iväg och åka snowboard! Är supertaggad! Har noll läxor inför helgen också eftersom terminen precis slutat, hur skönt som helst! Nu väntar jag spänt på mitt första terminsbetyg från USA! :D


Delar med mig av en bild av mig och två av mina närmsta vänner här - Julia och Feenagh

Sjuk

Har åkt på världens förskylning och hosta så var hemma från skolan igår. Var ganska skönt att missa skolan, men hade helst inte velat missat en Gold Day, eftersom det är min favoritdag. Mitt schema ser ut så att jag har Gold Days varje onsdag och fredag, sen har jag Blue Days varje tisdag och torsdag. På måndagar är det varannan. Jag kan berätta lite om lektionerna på mina Gold Days.

8.00-9.20
Matte (Algebra II)

Detta är en av de få svåra lektioner jag har. Algebra II är en kurs då vi gör helt nya saker som jag inte gått igenom förut (hade precis avslutat Matte A innan jag åkte) vilket är svårt eftersom allt är på englelska! Det hjälper inte att läraren spurtar igenom alla kapitel och bryr sig inte om att ingen fattar, utan tror att alla fattar bara för att hon gjort ett eller två exempel på tavlan. Vi får läxa från varje lektion till nästa lektion vilket är alldeles för många uppgifter för att hinna med att göra. Svårare blir det dessutom om du inte förstog vad man gjorde på lektionen för då blir läxan ännu svårare. Det går bra dock, har många kompisar som kan hjälpa mig. Jag är nog den enda junior i den klassen, det är en sophomore class, vilket betyder 14-15 åringar! I min ålder (de i min ålder är ofta seniors, men som utbytesstudent placerade de mig som junior) ska man läsa Calculus, vilket är två steg högre. Har kollat i deras bok och jag skämtar inte när jag säger att jag fattar noll. Det är säkert Matte E i Sverige, minst... Matten går bra iallafall, fattar det mesta och satsar på att komma igenom kursen bara.

9.30-10.00
SSR

Denna klass (har ingen aning om vad SSR står för) är som tystläsning. Det är meningen att man ska läsa en bok i 30 min, men i min "reach class" som det heter, är det inte så noga. Läraren sätter sig ner och läser och sen får man göra vad man vill, bara man är tyst hehe. Brukar sitta vid datorn eller göra lite läxor.

10.00-10.35
Reach

Under Reach gör alla i princip sina läxor. Vill du gå till någon lärare och få hjälp får du det. Väldigt chill klass, man kan gå ut och in som man vill utan att läraren märker. Min reach lärare, Mr. Black, är en väldigt härlig person. Han skämtar alltid och är väldigt intresserad av Sverige. Han frågar alltid om jag hört saker som hänt i Sverige och mitt svar är ofta nej eftersom jag har noll koll på nyheterna i Sverige. Om något nytt händer (bombningen i Stockholm tex.) är det från honom jag hör det först.

10.40-12.00
Photography

I photography gör man som det låter, tar kort. Vi får en uppgift att ta kort på julgrejer till exempel och sen har vi den uppgiften i en vecka. De flesta uppgifterna kan man inte göra i klassen, om man ska ta en speciell bild på jultomtar till exempel, så då får man göra det hemma. Under den här klassen sitter jag mest och pratar med kompisar och sitter vid datorn.

12.00-12-40
LUNCH

Den berömda lunchen. Vi har något som heter "open campus" vilket betyder att du får åka var du vill under lunchen. Alla med bil åker oftast till något matställe i byn jag bor och de som inte har bil sitter kvar på skolan och äter mat från cafeterian eller tar med eget. Personligen äter jag aldrig mat från cafeterian, den är inte att skryta med om man säger så. Äter mycket ute vilket betyder pizza, macka eller burritos. På 40 minuter hinner man inte mycket, så det är bara att slänga sig i en bil, spurta till dit man ska, beställa, äta i 10 min och sen köra tillbaka. Önskar vi hade längre lunch. Lunchen ingår INTE från min organisation.

12.40-14.00
Journalism
Älskar min Journalism klass. Vi skriver en artikel till skolans newspaper, The Rampage, en gång i måndaden, men that's it. Det tar inte en månad att skriva en artikel, så resten av tiden leker vi lekar, ser på film eller bara pratar.

14.10-15.30
Gitarr
En till av mina favoritklasser. Här får man spela gitarr lite var man vill. Jag sitter ofta med kompisar i korridoren och pratar (spelar lite ibland). Läraren kollar aldrig om man spelar eller inte, det är ens eget ansvar att utvecklas. Vi uppträder för hela klassen ibland, men har bara gjort det två gånger hitills.

Finals

Förlåt för att jag varit lite seg på att uppdatera, men jag har inte haft tid. Eftersom terminen är slut om en vecka proppar lärarna in läxa efter läxa och prov efter prov. Bara på onsdag har jag FAD (Fundementional American Democracy, typ hur the amnerican government fungerar) prov, journalism prov pch photography prov. På allt vi gjort den här terminen. Och så ska jag uppträda med en låt på gitarren. Så helt enkelt prov i alla klasser jag har den dagen. Hjälp!

Jag tänkte lite på det, när jag kommer hem i Sverige kommer jag säkert på samhällskunskapen råka säga någon gång: "Men engligt the 8th Amendment, där det står att du har rätt till att vara beväpnad, så är detta brott lagligt" eller nått haha. Jag har kommit igång och börjar riktigt förstå hur den amerikanska government fungerar, vilket är jättekul för jag fått mer förståelse för hur de tänker när de gör vissa saker.

Hittils har helgen varit underbar. I fredags var jag med kompisar och en av oss fick en impuls av att köpa husdjur så vi åkte till Petco och köpte möss (inte jag, orora er inte mamma och pappa) utan en av mina kompisar. Senare på kvällen såg jag Black Swan på bio. Det var den sjukaste film jag nånsin sett (in a good way). Den var läskig men spännande på samma gång. Jag rekommendrar den verkligen! Jag lovar, det är inte som någon annan film du sett.

Idag, lördag, har jag varit och åkt snowboard (igen). Åker snowboard typ varje helg här vilket är sjukt kul eftersom jag gillar att åka snowboard. Det är ofta man möter människor i backen som man känner och börjar åka med dem. Idag åkte jag först med ett par tjejkompisar och sedan bytte jag grupp och hängde med ett gäng killar vilket också var sjukt kul. Snowmass, där vi åkte idag, är mitt favoritställe, backarna är så sjukt härliga så att det inte är sant.

Black Swan

Snowboard

Har du med dig egen snowboard?
Nej. Jag tänkte ta med mig egna först, men var sedan tvungen att inse att det skulle bli för dyrt. Att skicka den till USA skulle bli dyrare än det var värt, dyrare än att hyra en här. Jag hade till och med så tur att en kompis hade en snowboard som hon inte använde som jag fått låna. Eftersom vi är ungefär lika långa passar den perfekt och skorna också. Den är precis som min gamla att åka på så det var toppen bra!
En bild säger mer än tusen ordEn bild säger tusen ord. This made my day guys! Jag saknar er också!

2011!

Nu är det 2011! Tiden går så himla fort! Har inte skrivit på bloggen sen förra året! Haha, skämtar bara. Det är lite kul för mina kompisar retar mig ibland för min accent. De flesta säger att man knappt hör någon accent, bara på vissa ord. Det är när jag inte tänker och slarvar som det kan bli fel uttal ibland. Det är "j" ljudet som blir fel ibland. Om jag säger "jacket" eller "joke" slarvar jag ibland med "j" ljudet som ska låta som j:et i namnet Josefin ungefär. Det blir ibland som j:et i "ja" vilket är fel. Hoppas ni förstår vad jag menar, haha. Lite dålig förklaring men det är meningen att man ska betona j:et mer än vad jag gör ibland.

Nyår var toppen! Hade några tjejkompisar över och vi invigde det nya året med att titta på "the ball drop" på tv med familjen, vilket tydligen är jättestort här. Sedan badade vi i våran jacuzzi som står precis utanför mitt rum och var uppe hela natten, till klockan 6 på morgonen. Roligt var det!

Skolan började idag. Det var kul att se alla, men ser inte fram emot alla läxor och vissa tråkiga lektioner. Terminen slutar om 2 veckor (ja, min hösttermin är slut EFTER jul, det är lite konstigt) så har ganska mycket finals nu. Dock har jag typ inga prov eftersom mina klasser är ganska lätta. Har haft några matteprov, men annars är det mest långa uppsatser som ska skrivas. Det är ändå roligt att vara tillbaka i skolan och träffa alla vänner igen :)


Jag och Lisa i vår jacuzzi


RSS 2.0