Heartland

Har sökt fram lite information om de stater jag har möjlighet att hamna i. Det blir nog bra var jag än hamnar!


COLORADO

Huvudstad:
Denver
Största stad: Denver
Folkmängd: 4 700 000
Yta: 269 837km²

Colorado är USA:s åttonde största delstat, mest känd för Nordamerikas ryggrad - Klippiga bergen eller Rocky Mountains på Engelska. Colorado är också känd för sina otroliga temperaturskillnader mellan dag och natt. Temperaturen på sommaren ligger runt 28-31 grader och på vintern 6-8 grader. Staten får ungefär 165 cm snö per vintersäsong.

Colorado är dock inte bara branta snöklädda berg. Ordet “Colorado” kommer från spanskan och betyder ungefär “rödaktig färg”, vilket man förstår när man besöker sydvästra Colorado. I dessa indiantrakter breder vackra röda raviner och öken ut sig och här ligger den enda nationalparken i USA som skyddar mänskliga efterlämningar, Mesa Verde, med ruiner efter en gammal indianbosättning.

MINNESOTA

Huvudstad: Saint Paul
Största stad: Minneapolis
Folkmängd: 5 167 000
Yta: 225 365

Klimatet i Minnesota innebär stora skillnader mellan sommar/vinter och dag/natt. Medeltemperaturen på vintern är ca -11 °C och på sommaren ca 23 °C. 

Minnesota är känt för att ha många sjöar, och kallas även för “The Land of 10,000 Lakes”, och ändå så är antalet sjöar betydligt högre än så. Det är väldigt många människor i Minnesota som har skandinaviskt blod i ådrorna. Det beror på att det var främst svenska, danska, norska och finska invandrare som bosatte sig i staten.

Nära både St Paul och Minneapolis så ligger USA:s största köpcentrum, Mall of America. Det består utav 520 butiker utspridda på fyra våningar. Förutom butikerna så finns det bl.a. en biograf, restauranger, nattklubbar, ett bröllopskapell och en temapark med inte mindre än två berg- och dalbanor.

NEBRASKA

Huvudstad: Lincoln
Största stad: Omaha
Folkmängd: 1 783 432
Yta: 200

Nebraska skulle kunna jämföras med Skåne. Därför leder detta naturligt in på Nebraskas ”nick name” The Cornhusker State som naturligtvis syftar på all majs som staten producerar – vilket visar att jordbruket ligger i fokus. Bli därför inte förvånad, om du någonsin skulle besöka staten, när du mil efter mil bara ser just majs längst vägen. Sport spelar en central roll i Nebraska, varje High School har sitt eget fotbollslag som alla i staden hejjar på, fast även ”Nebraska Cornhuskers”s (statens största fotbollslag) attiraljer pryder var och vartannat hem.

NORTH DAKOTA

Huvudstad:
Bismarck
Största stad: Fargo
Folkmängd: 635 867
Yta:
183 272 km²


North Dakota har varma somrar men oftast väldigt kalla vintrar. På somrarna kan det bli upptill 30-35°C och på vintern -30°C. North Dakota är en ganska lantlig stat eftersom den inte är särskilt tätbefolkad, men bara för det så betyder det inte att den är tråkig.

I North Dakota kan man verkligen leva friluftsliv och testa på en mängd fartfyllda aktiviteter. Du kan åka skidor, köra scooter, campa, paddla kanot eller fiska. Deras natur påminner till viss del om Sveriges men här kan du hitta lite andra djur än vad du är van vid hemma, ex. Buffalos. Staten är ganska charmig med sina städer, mysiga affärer och sitt underbara landskap.


SOUTH DAKOTA

Huvudstad: Pierre
Största stad: Sioux Falls
Folkmängd: 804 194
Yta: 199 905 km²

South Dakota kan delas in i två delar; ”East River” och ”West River”. Och det är inte krångligare än att man hänvisar till Öst eller Väst om Missouri-floden som delar staten på mitten (är även gränsen för en tidszon). Det är ganska stor skillnad mellan East och West River, både ekonomiska och typografiska. I östra South Dakota är landskapet främst platt medan det i västra South Dakota även finns berg och mer varierat landskap tack vare the Black Hills.

Kul att veta och som även säger väldigt mycket om South Dakota som stat är att den officiella stat-sporten är Rodeo!


ILLINOIS

Huvudstad: Springfield
Största stad: Chicago
Folkmängd: 12 419 293
Yta: 149 998 km²

Temperaturerna under sommaren ligger på cirka 25–32 °C dagtid och stadigt minusgrader på vintern förutom i söder där det är betydligt mildare vintrar. Årsnederbörden i Illinois är från 890–1220 mm. Snöfall ger södra Illinois runt 35 cm i söder och runt 1 m i norr per vintersäsong. Dessutom får delstaten cirka 50 åskdagar om året och tornados är vanliga.

Illinois har mer än trettio universitet bland annat University of Illinois och University of Chicago.

KANSAS

Huvudstad: 
Topeka
Största stad:
Wichita
Folkmängd: 2 764 075
Yta: 213 096 km²

Kansas är en av de delstaterna i USA där flest tornados inträffar. Kansas är den 9:onde eller 10:onde soligaste staten i USA, beroende på vad man jämför med. I västra delen av Kansas är det lika soligt som i delar av Arizona och Californien.

IOWA

Huvudstad: Des Moines
Största stad: Des Moines
Folkmängd: 2 982 085
Yta: 145 743 km²

Iowa är USA:s främsta jordbruksstat med en årlig inkomst från jordbruket på mer än 10 miljarder USD. Iowa har två universitet av hög klass; University of Iowa och Iowa State University.

Tornados är vanliga under sommaren och våren med ett genomsnitt på 37 st per år. 

MISSOURI

Huvudstad: Jefferson City
Största stad: Kansas City
Folkmängd: 5 911 600
Yta: 180 553 km²

Om man besöker Missouri kan en visit i Kansas City vara ett tips om man vill uppleva ”Storstaden” med shopping och lite turistande ibland några av de 200 fontäner som finns den såkallade fontänernas stad (Kansas City).

På Arrow Head Stadium eller Kauffman stadium kan man en proffsmatch inom den typiska Amerikanska fotbollen eller Basball, vilket är en riktig häftig upplevelse med uppåt 80 000 personer på läktaren.

I Missouri är klimatet ett typsikt inlandsklimat, det vill säga väldigt kalla vintrar med tidig vår och lång höst men med varma och fuktiga somrar.

WISCONSIN

Huvudstad: Madison
Största stad: Milwuaukee
Folkmängd: 5 556 506
Yta: 169 790km²

Den högsta temperaturen det någonsin varit i Wisconsin var 46 grader 1936 och det kallaste var -48 grader 1996. I Wisconsin kan man hitta många spår av ursprungsbefolkning och immigranter och man kan lära sig mycket om deras historia på olika museum, turistvägar, parker och pow-wows.

Wisconsin är även ett populärt vinterresmål med massor av skidorter och i medel över 1 meter snö varje vinter.



All fakta från utbytesstudent.se, curiousexplorer.se och Wikipedia



Kommentarer
Postat av: Sandra

Hej!

Hittade din blogg av ett misstag när jag sökte runt efter information till min essä om USA och New York...lite otippat :) men kommer absolut följa din resa! Jag har själv för ett par år sedan rest runt på USAs västra sida och har nu precis kommit hem från en 7v lång praktik i New York. Älskar landet och nästa projekt blir att hyra en bil och köra tvärs över hade jag tänkt :) Så jag kommer med spänning följa din blogg och spana efter en massa bilder!

Ha det så extremt bra där borta, du kommer få en resa du garanterat kommer komma ihåg för livet :)

2010-05-27 @ 16:34:33
Postat av: Cecilia

Visst är jag gullig som kommenterar på min väns blogg? Lika gullig som hon är som kommenterar på min! Eller.....? :) I vilken stat hoppas du på att hamna?

2010-05-27 @ 17:07:26
URL: http://livingusa.blogg.se/
Postat av: Jonatan

Åhh Colorado skulle jag gärna vilja hamna i! verkar vara en hel cool stat:) Illinois är förövrigt najs, Chicago är hur häftigt som helst:)

2010-05-28 @ 21:30:12
URL: http://jontantantan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0