Gott Nytt År!

Gott Nytt År allihopa! Kan inte fatta att det redan snart är 2011. Det är sjukt hur fort tiden går. Tänk, jag har redan varit här nästan halva tiden! Nyår firas här hemma med familjen och några kompisar kommer över. Jag tror det kan bli supermysigt! 

Hoppas ni får en fin nyår och en bra start på 2011!

 

Snowmass

Snowmass är ett underbart berg att åka skidor/snowboard på! Har varit där några gånger och de har lyxiga liftar, fina backar och många resturanger att äta på, både mitt i och i nedre delen av berget. Alla som gillar att åka skidor måste helt enkelt komma hit!


Sjukt fint och perfekt dag för att åka snowboard!

Lisa, Mia, Hailey och Jag!

Backarna var proppfulla...
 

All I want for Christmas

Då var julen över! Har varit fullt upptagen med julfirande så har faktiskt inte hunnit blogga. Jag fick en fin jul med god julmat och en massa presenter! På julafton åkte vi till några kompisar till min värdfamilj och åt en god julmiddag som bestog av mos, svenska köttbullar, någon hallongel sak och tortillas med socker och smör i (något norskt tydligen).

En av kvinnorna vi åt med har släkt i Norge och Sverige och är därför mycket intresserad av att prata med mig om var jag bor, vad mina traditioner är osv. Det tycker jag är jättekul, det är bara roligt att berätta lite om Sverige. Det var även hon som hade receptet på köttbullarna som förövrigt smakade precis som svenska. Det är lite roligt för i min familj hemma äter vi bara hemmagjorda köttbullar på julafton, annars köper vi färdiglagade. Det tycker min värdfamilj är jättekul, här kommer jag från köttbullarnas hemland och så äter vi inte ens hemmagjorda köttbullar!

Efter middagen gick vi till kyrkan där de hade en liten julcermoni eller vad man ska kalla det. Det var mysigt, är inte så stort fan av att gå i kyrkan, men det var helt okej.

Den 25:te December vaknade jag på morgonen av att min värdsyster kom inspringandes i mitt rum och hoppade omkring och ropade "it's christmas!". De flesta amerikanare öppnar ju sina julklappar på juldagen, så det var bara att stiga upp. Hela familjen satte sig i vardagsrummet och vi började öppna presenterna, som låg under granen, i tur och ordning.

Jag fick en massa julklappar! Bara min julstrumpa var fylld med en massa saker, mer än jag kunnat drömma om!
Av min värdfamilj fick jag saker som sockar, handskar, svenska pepparkakor, godis, böcker, saker till snowboarden mm. Av min familj i Sverige fick jag de bästa julklapparna enligt mig, mest för att jag saknar svenska saker så mycket! Jag fick svenskt godis (marabou, yes!), svenska tidningar (tack underbara syster!), pyjamas, svensk bok och lite småsaker. Tack så mycket, ni är underbara! Ni anar inte hur mycket jag uppskattar era presenter!

Även om min jul blev bra så kan jag inte föneka att det var extremt jobbigt under hela december att veta att jag inte skulle fira jul med min familj. Jag har aldrig riktigt haft hemlängtan, men under juldagarna var det jobbigt. Att inte fira jul med familjen på samma sätt och med samma personer man gjort i 16 år känns det konstigt och hemlängtan kommer krypandes. Speciellt eftersom jul handlar om att umgås med sin familj och när det blir inte riktigt samma sak som hemma här borta, även med svenska köttbullar. Saknade min svenska jul och familj, men är glad att min första (och sista?) amerikanska jul blev någorlunda bra :)


Räcket på altanen på mitt hus har fin ljusbelysning


Vi hade inte mycket snö på bakgården på julafton.. Mycket ovanligt tydligen där jag bor.


Jag och min värdsyster bakade något som liknade pepparkakor, men med en annan deg och jag passade på att göra svenska flaggan med glassyr :)


Köttbullar!!


Kyrkan vi gick till

Hoppas alla hade en riktigt bra jul!


GOD JUL!

God Jul alla i Sverige! Hoppas ni hade en underbar julafton! Jag får vänta en dag till, ända tills den 25:te för att öppna mina klappar under granen!


Våran enorma julgran som står i vardagsrummet

Skidsäsong

Skidsäsongen har börjat för längesen här! Backarna öppnade redan vid thanksgiving! Med Aspen 45 minuter bort med 4 enorma skidresorter med 10 minuters bussresa mellan dem kan man säga att det är himmelriket för en snowboardåkare som jag. Har än så längde bara besökt två av bergen, Buttermilk och Snowmass, men båda två har varit helt otroligt bra! Sjukt många nedfarter, fina backar, roliga parker och superlyxiga liftar! Jag har ett skidpass som gäller för alla 4 resorter (Aspen, Snowmass, Buttermilk och Highlands). Det kostade mig 280 dollar, men det är värt det för jag kommer åka mycket snowboard i vinter och ett endagspass går på ca. 700kr per person! Så jag tjänar på det i längden.

Att åka skidor eller snowboard är vad de flesta gör här under vintern så har många kompisar att åka med. Just nu väntar vi på mer snö (det finns knappt någon snö här vilket är extremt ovanligt!) och sedan blir det att åka mer! Har varit iväg tre gånger hittils och hoppas på mycket mer!


Tre kompisar åker lift i Snowmass

Utsikten från sittliften

Jag och Alec chillar i backen

Snowmass



Christmas

Kan inte fatta att det bara är tre dagar till julafton! Panikshoppade efter presenter idag, har inte hunnit köpa julklappar alls så köpte nästan alla idag! Har också fått ett paket hemifrån med julklappar, tusen tack för det och jag längtar tills jag kan öppna det på julafton!

Vi har precis fått upp granen här och jag ska ta en bild senare så jag kan visa. Vi försökte också baka pepparkakor, men receptet var konstigt och vi misslyckades totalt. Mina kompisar och jag lyckades få ihop ett pepparkakshus iallafall! Det var knappt det höll ihop, men bra blev det! Alla tyckte det var jättekonstigt att vi i Sverige gör sönder pepparkakshuset den 20:de Knut (visst är det så?) och sedan äter det. Ju mer tid jag spenderar här desto roligare traditioner inser jag att både vi i Sverige, men även bara min familj har.

Denna jul ska vi spendera med några nära vänner till min värdfamilj i deras hus, det blir nog kul! Jag fick jullov redan i fredags och vi hade en rolig assembly på skolan. Har haft lite bilder på senaste tidedn så slänger in några random!


Vårt fina pepparkakshus!

Hallen i skolan var dekorerat med lappar med alla i skolan (+mer julpynt som inte syns på bilden)...

...där även jag fanns med!

Julgranen på skolan!

Några kompisar i skolan

Hittade lösgodis i Aspen när jag var där och åkte skidor - yay!

Vacker solnedgång precis utanför mitt high school

Main Street i Carbondale där det är pyntat med mysig belysning i varje träd


Play

Hade våran teateruppvisning i helgen! Det gick hur bra som helst och alla var jätteduktiga! Som jag berättat tidigare var jag assistant director vilket betyder att jag fick springa runt med ett headset och se till att alla var på scen när de skulle och att alla var på plats när lyset kom på. Jag hade headsetet till att kommunicera med ljusteknikerna med. Det var coolt att ha lite power över alla och som tur var skötte sig alla och vi gjode nästan inga misstag alls.
 
Andra kvällen gick så mycket bättre än den första, vilket berodde mycket på att andra kvällen var vi mycket säkrare på vad vi gjorde. Pjäsen hadlade om invandring (ett stort problem här, Carbondale har många mexicanare, många här olagligt) och den blev jättebra tillslut, med mycket slit. De sista 2 veckorna vi övade övade vi till nästan nio varje kväll... Man kan lugnt säga att jag kan nästan alla repliker utantill nu haha. Så fort någon säger något som liknar en replik vi använde i pjäsen får jag upp den i huvet haha.

Vi som medverkade i pjäsen blev som en familj och jag kommer sakna alla - vi hade så sjukt kul! Jag har fått många nya vänner som jag hoppas fortsätta umgås med och sen är det bara att vänta till nästa pjäs som blir i vår!


Jul

Julen närmar sig och jag sitter här och lyssnar på svensk julmusik. Det är underligt hur lite musik kan framkalla så många minnen och känslor. Jag saknar att packa upp alla julsaker ur kartongerna ur garaget hemma, klä granen, baka pepparkakor och knäck och bara lyssna på julmusik med min familj.

Jag saknar er något så otroligt! Önskar jag kunde vara hemma och fira jul som vanligt. Det är bra här också, men såhär vid jul känns det konstigt att inte vara med sin egen familj. Önskar ni var här!

En av mina julfavoritlåtar.

Frågor

1. Blir du lätt röd i ansiktet?
Hmm.. Ganska lätt skulle jag nog säga, men det blir nog alla ibland. Tror det har minskat lite sen jag kom hit dock för jag gör pinsamma saker och gör bort mig varje dag så det är inte en så big deal längre.

2. Var det läskigt första dagen i skolan?
Ja. Visst var jag nervös, men folk var väldigt hjälpsamma och eftersom jag går i en sån liten skola kunde alla se direkt att jag var ny, så det hjälpte mycket.

3. Har du en egen dator i USA?
Ja. Jag råder alla att ta med en egen. Jag gör mycket skolarbete på den och använder den även mycket i skolan. Och allvarigt så tycker jag det är jätteirriterande när man inte kan skriva å,ä,ö.
 
3. Är folk tjocka där borta? hihihi
Nja.. Jag har faktiskt hört att Colorado är den "smalaste" av alla stater, men jag vet inte.. Svenskar är generellt smalare, men en enorm skillnad skulle jag inte säga att det är.

4. Vilket datum åkte du iväg från Sverige?
13 Augusti 2010.

5. Vem är den svenska tjejen som jag såg i två videos? Är hon också utbytis?
Det är min bästa kompis från Sverige. Vi åkte samtidigt som utbytesstudenter och jag åkte ner till Arizona och hälsade på henne :)

Cecilia

Kom just på att jag inte berättat vad jag och Cecilia gjorde riktigt när jag var nere i Arizona och häslade på henne. Hon skrev en sån bra sammanfattning på sin blogg att jag inte orkar upprepa allt här utan kika in HÄR och läs. Jag saknar henne redan!


Answers

Kan du inte berätta om din värdfamilj och dina närmsta vänner?
Visst :). Min värdfamilj består av tre personer. Min värdmamma Wendy, min värdpappa, Carl och min värdsyster Hannah. Min värdmamma är mellanstadielärare på min värdsysters skola. Hannah går i sjätte klass och är 12 år. Min värdpappa jobbar med att sko hästar. Alla tre är väldigt snälla och jag känner mig som en i familjen. Det kan aldrig ersätta min egen familj, men de är en bra familj.

Mina närmaste vänner här just nu skulle jag nog säga är Alex, Willy, Julia och Lisa. Alex är en jätteshysst kille som är rolig, snäll och trevlig mot allt och alla. Jag är glad att jag träffat honom :). Willy är en kille som är genomsnäll på alla sätt och vis. Han verkligen bryr sig om en och vill alltid att man ska må bra. Julia är en tjej som jag verkligen gillar. Hon är supersnäll och lite halvgalen haha. Lisa är en tysk utbytesstudent som jag kommer bra överräns med, det är skönt att ha någon som är i samma situation. Det vad de närmaste av mina kompisar. Min skola är så liten (350 elever) att alla känner alla och alla pratar med alla. Det är superskönt för jag har allid någon att gå till på rasterna och det finns alltid någon att sätta sig bredvid och bara börja prata.

Jag ska ska åka till USA 12-13! (ska snart få papper om ngt, typ att tacka ja och så.:D) Men jag är inte säker om jag ska önska delstat elr inte, för det finns ju en risk att man kanske inte får den delstaten man vill (jag vill nog ha florida)och blir besviken elr om det finns en perfekt familj på ngt random ställe i usa, fast inte i den delstaten som jag önskar.. där kanske det bara finns en som passar mig ganska bra. sånt funderar jag på och vet inte hur jag ska göra, hur gjorde du ? :)
Ska jag vara ärlig så tycker jag såhär i efterhand att delstat inte spelar så stor roll, iallafall inte för mig. Visst, om du absolut vill hamna i Florida kanske borde du kanske välja delstatsval, men personligen tycker jag det är bättre att inte göra det eftersom din organisation har ett större utval av familjer att välja mellan. För det är det allt kommer ner till, att få en bra familj, hitta nya vänner och trivas i din skola. Har du det så tycker jag var du bor inte spelar så stor roll. Jag valde inte delstat, utan hade hela USA öppet. Jag tror inte YFU erbjuder delstatsval faktiskt.

Jag vill åka till USA men är blyg, rädd att inte få kompisar, blir man mera öppen och social i USA?
Man blir definitivt mer öppen i USA! Visst, det kan vara jobbigt ibland att man hela tiden måste anstränga sig att vara social och hitta nya vänner, men det är så värt det! Du ska inte vara rädd för att inte få kompisar, folk är mycket mer öppna här och kommer att var nyfiken på dig som är från ett annat land :). Jag känner att jag har blivit mycket mer öppen och social, men jag tror man märker den största skillnaden när man kommer hem igen, mens om jag sa så är det värt att åka till USA även fast man är blyg för du kommer bli tvingad att prata med folk och bli mer öppen och social.

Fråga gärna mer frågor :)

FRÅGESTUND


Back in CO

Tillbaka i Colorado nu. Tog flyget hem igår kväll. Hade underbara fyra dagar hos Cecilia och vi hade superkul. Vi shoppade, såg på film och bara umgås, precis som det brukar vara! Det kändes lite tråkigt att åka hem så snart, men det var jätteroligt att ses och jag saknar henne redan!

I måndags var jag också och hälsade på på hennes skola. Vi var tvungen att gå dit innan skolan började eftersom jag inte fick vara med på lektionerna av någon konstig anledning. Så vi gick dit strax innan sju och hon visade mig runt lite innan vi gick när klockan ringde. Det var jättefint och det verkade som en bra skola, gigantisk haha! Hennes skola har ungefär 2500 elever, min har 350...

 



Video från näe vi var i skolan

RSS 2.0