Did you know that?

Jag är uttråkad och tänkte berätta lite mer om mig själv.

Visste du:
att jag vill ha – svensk mat
att jag lyssnar mest på - rock/pop
att jag pratar – mycket och fort
att jag inte gillar – bönor (de har bönor i ALLT här)
att jag avskyr när folk snackar – om saker de inte har med att göra
att jag gillar att – umgås med människor jag gillar
att jag alltid kommer att - komma ihåg detta år
att jag är hemligt förälskad i – Mountain Dew
att sist jag grät var - en vecka sedan
att min mobiltelefon är – på bordet bredvid mig
att när jag vaknar på morgonen – vill jag bara stanna under täcket och somna om
att innan jag går och lägger mig – loggar jag in en sista gång på facebook
att idag har jag – varit på skolan och övat till teaterpjäsen, ätit en underbar lunch på Fatbellys och gått runt på main street
att jag just nu tänker på – att jag är supertaggad på football matchen som börjar om en timme!
att i kväll ska jag – gå på football matchen
att i morgon kommer jag – gå på volleyball matchen och umgås med kompisar
att jag hoppas – att vi vinner!

Jag:
Är singel? Yes
Svär ofta? I Sverige: Ja! Här: Inte så ofta
Sjunger i duschen? Ja, ibland
Skulle kunna ha pyjamas på dig i skolan? Nej
Skrattar åt dina egna skämt? Ja, annars skulle jag inte tyckt de var roliga
Skulle göra plastikoperation och det var ofarligt och gratis? Nej

Har du:
Piercingar? Två i öronen
Syskon? 1 + 1 värdsyskon
Jobb? Nej
För många vänner? Nej
Rymt hemifrån? Inte direkt
Färgat håret? Ja
Bra självförtroende? Det skulle jag väl säga 
Varit kär? Ja
Gjort något olagligt? Ja, men inget allvarligt
Somnat i skolan? Nästan
Brutit ett ben? Nej
Tappat bort mig i min hemstad? Haha, ja!
Sett en fallande stjärna och önskat? Japp
Gjort något som jag lovat mig själv att inte göra? Ja
Smugit ut utan lov? Nej
En hemlighet som ingen annan vet? Kanske det..
Sovit en hel dag? Nja, inte direkt
Somnat gråtande? Ja
Blivit generad inför folk? Självklart
Ätit musslor? Ja
Blivit kallad player? Nej
Färgat ditt hår svart? Nej


Vem/vilka:
Slog du senast? Min värdsyster haha
Fick du sms från senast? Julia
Pratade du med? Min värdmamma
Skulle du kunna göra allt för? Min familj och vissa av mina vänner
Kan du lita på mest? Ni vet vilka ni är
Vet mest om dig? Hmm.. Cecilia haha
Sov du tillsammans med senast? Julia och Lisa på vår junior trip

 

Vad:
Längtar du till mest just nu? Att kunna ta mig nånstans utan bil!
Ska du göra i helgen? Umgås med kompisar, fira halloween
Har du för kläder på dig? Jeans, t-shirt, kofta, uggs
Gjorde du igår? Var i skolan
Ska du göra i sommar? Komma hem till Sverige
Åt du senast? Brownie Sunday - underbart god!
Har du för mobil? LG
Vad köpte du senast? Godis
Skulle du gjort om du såg ett lik i skogen? Skrika och springa därifrån

 


College trip

I måndags åkte junior klassen på min skola iväg på en liten klassresa till Denver för att hälsa på på olika college! Vi trängdes 50 personer i en skolbuss i 7 timmar för att komma till fram! Vi var tvugna att sitta tre på ett säte gjort för två på vissa ställen. Perfekt kombination - för små säten och högljudda amerikanska killar...haha. Nej, men resan gick bra.


Skolbussen

Vi var tvungen att stanna när vi kört hälften för att ett "pass", en väg där man kör över berg, var stängd pga. all snö! Det snöade så mycket att vi var tvungen att köra runt i staden intill, Vail, tills de öppnade ca. en halvtimme senare! Det galna var att det bara snöade på vissa ställen. I Carbondale där jag bor var det ingen snö alls, i Vail som ligger högre upp snöade det hur mycket som helst och i Denver var det höst som vanligt. Det är Colorado väder det!


Snö i Vail!

Efter en jobbig bussresa åkte vi direkt till det första college vi skulle häsla på. Det låg lite utanför Denver, i Greenly om jag inte minns helt fel. De var jättetrevliga där och jag gillade verkligen det stället. Skolan heter UNC (University of Northen Colorado) och det var väldigt vackert där. Vi hade en superbra och rolig guide som visade oss runt också så jag antar att det spelade in.


Rundtur på ett college i Denver

De flesta vet var de vill gå på college redan och var de vill läsa till/bli, men det finns faktiskt dom (som jag) som inte har någon aning om vad jag ska läsa vidare som. College är väldigt dyrt här och man måste nästan veta vad man vill satsa på - man vill inte satsa så mycket pengar på något som man inte har nytta av eller inte vil jobba som sen. Det är ett svårt beslut att ta som 18:åring. Alla blir jättechockade när jag säger att college/universitet är gratis i Sverige. Well, technically så är det inte gratis, vi betalar det via skatt, men ändå.

Senare åkte vi vidare till ett college som jag inte kom ihåg namnet på för att senare åka vidare till hotellet vi skulle bo på. Hotellet var superfint och jag delade rum med 5 andra tjejer. Vi hade ett ganska stort hotellrum med två sovrum med en dubbelsäng i varje och en bäddsoffa i ett litet vardagsrum. Det slutade med att vi inte använde bäddsoffan utan trängde ihop oss tre i varje dubbelsäng istället haha. Det blev en sen kväll, med mycket skratt och jag lärde känna min klass ännu mer!

Andra dagen blev det ännu mer college besök och för att vara ärlig började jag bli less. Alla pratade om samma saker och hade ungefär samma program och jag lyssnade inte så noga heller - jag ska ändå inte gå på college här. Fast om jag ska vara ärlig så har tanken slagit mig att komma tillbaka för att gå på college, men det får bli i framtiden, måste gå klart gymnasiet hemma först!


Alla är trötta och slitna efter allt bussresande och efter en sen kväll på hotellet..

Efter att ha hälsat på ungefär tre olika college andra dagen tog vi bussen hem - 6 timmar. Jag var otroligt less på att åka buss vid det laget. Jag hade en rolig bussresa dit dock, satt med roliga människor!


Liten och trång buss, men värt var det!

Imorgon (fredag) är vi lediga från skolan! Jag ska ändå dit för jag är med i skolpjäsen. Har ingen roll, men är "assistant director" haha. Kort sagt så gör jag inget ännu nu när vi tränar, jag sitter mest och tittar på. Ganska tråkigt, men ett bra sätt att lära känna fler människor från skolan! På kvällen är det football game, det sista på hemmaplan! Go Rams!

Klassresa

Har precis kommit hem från en klassresa så det är därför jag inte hunnit blogga. Är helt sjukt trött nu så ska skriva ett inlägg om hur det var imorgon. Kan avslöja att det snöade på vissa ställen vi åkte förbi!


På hemvägen. Liiite trött efter 4 timmar på bussen...

Pannkakor och Pepparkakor

Busy weekend. Igår hade jag och en tysk utbytesstudent som jag är bra kompis med, Lisa, svensk och tysk middag för några kompisar! Jag lagade svenska pannkakor (de blev lite konstiga eftersom det var svårt att konvertera till amerikanska mått och jag hade glömt de svenska måtten hos värdfamiljen) och hon lagade korv med sourkraut eller hur man nu stavar det haha.


Jag lagar svenska pannkakor

Alla tyckte mina pannkakor såg ut som tortillas! Eftersom Lisa gjorde en middagsrätt blev mina pannkakor (lite osvenskt) till efterätt med glass och bär. Det smakade lite konstigt tillsammans, men jag får bjuda på äkta pannkakor någon gång, jag har ju lite tid på mig! En kompis mamma hade köpt pepparkakor och alla älskade dem! De tyckte det var lite konstigt att vi BARA äter dem till jul dock... Vi svenskar är konstiga. En annan sak som gör alla jätteförvånade är att vi bara äter pannkakor till middag och INTE till frukost! Det tycker de är hur coolt som helst.


Hela gänget

Idag har jag varit och shoppat lite. Köpte ett par svarta uggs. Jag skojar inte när jag säger att ALLA tjejer här har uggs, jag kände mig tvungen att köpa ett par. Passade även på att gå till frisören (har inte klippt mig än på bilden nedan). Sjukt billigt, bara 30 dollar (200kr) jämfört med Umeås ca. 500kr... Gjorde även premiär på starbucks, någonsin faktiskt. Beställde en Dubble Choclate Chip - underbart god! 


Jag på starbucks

Frågor och Svar

Betalar du maten själv eller om det ingår i programavgiften?
Ja, jag måste betala skolmaten själv, det ingår inte i programavgiften för YFU. Maten på skolan kostar ungefär 6-8 dollar. Jag har bara ätit skolmaten en gång och det finns inte så mycket att säga om den, den är inte så bra. Jag brukar oftast ta med mig mat eller gå ut och äta.

Hur pratar alla där borta? Är det "bonnig", bred amerikanska eller?
Hmm... Bra fråga. De pratar väldigt "ren" amerikanska här tycker jag. De har ingen vidare dialekt, men jag märkte för någon vecka sen när vi var på rafting tur men några från New York att deras engelska där faktiskt låter lite annorlunda. Nu är det ju svårt för mig att höra dialekter som inte är född här, men det var lite skillnad och jag kunde inte riktigt sätta fingret på vad. Jag måste nog resa runt lite mer i USA för att kunna urskilja mer dialekter. De forkortar även ord här och det är jättesött! De säger tillexempel "mountin" istället för att uttala alla bokstäver "mountain". Sedan beror det på vem man är. Har träffat några riktiga cowboysar och de pratar riktigt bred och "cowboy-aktig" amerikanska!

Finns det svenskt godis i USA?
Nej. Det finns inget lösgodis (gud vad jag saknar det!) men såklart har de flera olika sorter av choklad och andra sorters godis, men det är mer i påsar och en sort i varje. De har ingen Marabou vilket är jättesynd. Har hört att det finns marabou och annat svenskt godis på olika IKEA runt om i USA, men tyvärr så har Colorado inte ett enda IKEA...
 

Life full of laughter

Sitter och gör matte nu... Jag har Algebra II och tyckte att första kapitlet var ganska lätt, fick en 4 (A) på första provet. Nu börjar vi däremot komma in på svårare grejer och det blir mer komplicerat... Engelskan går bra, men vissa saker har jag inte ens gått igenom på svenska... Och även om jag förstår vad som står är det inte alltid jag fattar hur man löser uppgiften! Jag får stå ut, matten i Sverige kommer förmodligen bli enklare eftersom jag läser svårare matte här! Det är jobbigt för vi har uppgifter att göra i läxa till VARJE lektion och vi har ett prov på den läxan VARJE lektion... Har gjort hyfsat ifrån mig hittils och det känns bra. 

Ett exempel från min underbara *host* Algebra bok


Har som tur kvar Spotify här i USA och lyssnar för fullt på pluggmusik. Min underbara syster måste logga in varje vecka från Sverige för att det ska fungera, men det funkar och det är jag oändligt tacksam för. Hur skulle jag kunna klara mig utan Spotify?!



All that I'm after is a life full of laughter, as long as I'm laughing with you

ÄNTLIGEN!

Tusen tack min älskade familj som skickade mig svenskt godis! Fick paketet igår och det kom vid precis rätt tidpunkt, behövde det verkligen! Jag blev tårögd och började nästan gråta... Det är verkligen som en bergochdal bana här, jag blev förvånad över hur lite godis fick mig att känna... Nu ska jag iallafall smaska vidare på min efterlängtade marabou!


Älskar och saknar er!


Moab

Utah var underbart! Eftersom vi hade höstlov åkte vi iväg redan på torsdagen, första dagen på lovet. Det tar ungefär 5 timmar att köra från där jag bor till Moab, Utah. Resan gick väldigt fort tycker jag, vi stannade även till i Grand Junction, vilket är en större stad på vägen dit för att ta en snabb shoppingtur. Vi hann bara gå in i en eller två affärer innan vi var tvugna att köra vidare, men köpte en t-shirt iallafall!


Jag framför "Welcome to Utah" skylten

Väl framme så åkte vi direkt till campingplatsen och ja - vi tältade! Det är fortfarande varmt här. I Carbondale är det fortfarande ca. 20 grader på dagen, dock 0 gradigt på morgonen. I Utah var det ännu varmare, en av dagarna tror jag temperaturen låg på runt 30! Det är annat än hemma, har hört att det snöat i Umeå...

Första kvällen gjorde vi inte så mycket. Vi gick ut och åt på en mexicansk restaurang, det var supergott! Äter mycket mexicanskt här by the way. Eftersom typ 70% av befolkningen i min by är mexicanare finns det gott om mexicanska restauranger vilket inte jag har nått emot, jag gillar mexicansk mat!

Den natten var det ganska kallt, min sovsäck var ganska tunn och när jag gick och la mig kändes det varmt, men när jag vaknade mitt i natten var det iskallt i tältet. Men jag bet ihop och lyckades sova förvånansvärt bra, jag som aldrig kan sova i tält!

På fredagen gjorde vi en haking tur! Jag hade egentligen noll intresse för hiking innan, men det var faktiskt riktigt roligt! Vi åkte till ett ställe i närheten som heter Arches där det fanns jättecoola stenar/små berg. Det var sjukt fint och vi gick runt olika leder, "trails", för att se de olika utsikterna och klipporna. Det var sjukt vackert!







Senare, på kvällen, cyklade vi till ett matställe och åt middag innan vi gick och la oss ganska tidigt. Denna natt hade vi bytt sovsäckar så jag hade min värdmammas som var mycket tjockare så jag frös inte alls den natten. Tyvärr så gjorde min värdmamma det istället!

Nästa dag åkte vi och gjorde river rafting! River rafting är när man sitter i en gummibåt med en instruktör och en massa andra människor och åker längs en älv. Älven under hösten är ganska lugn, men det fanns mer stömma patier där man blev rejält blöt! Efter halva tiden i gummibåten fick jag prova på att paddla kajak med min värdmamma och sedan med min värdsyster. Det var en kajak, eller "duckie" som de kallade den, som rymde två personer. Om jag inte var blöt innan så blev jag deifinitivt det då! Har tyvärr inga bilder därifrån än eftersom vi använde en undervattenskamera som man måste framkalla bilderna för att se hur de blev, men ska lägga upp dem så fort vi gjort det!

Vi skulle egentligen ha stannat en natt till men vi bestämde oss för att åka hem en dag tidigt, det blev för kallt på natten för att kunna tälta. Nu kommer det roliga! När vi kom hem efter andra dagen märkte vi att delar av tältet var blött inuti. Det hade bildats pölar i tältet och kläder och väskor hade blivit blöta på vissa ställen. Vi tänkte inte mer på det utan trodde det berodde på den stora temperaturskillnaden mellan dag och natt och att allt hade blivit fuktigt. När vi tog ner tältet märkte vi att vi hade placerat en del av tältet precis över en inbyggd vattenspridare som sitter i marken! Ni vet, såna som alla i USA vattnar gräset med? Det stog instruktioner om att man inte skulle sätta upp tältet på gräset, men vi hade bara typ 10 cm av vårt tält på gräset så vi trodde inte det gjorde nåt och då lyckades vi placera det rakt över en "sprinkler"! Den smälte in i gräset så vi såg den inte när vi satte upp tältet! Inte undra på att allt blev blött haha!

Mer bilder från vackra Utah!






Utah

Utah var underbart! Massor av bilder och roliga historier kommer imorgon (måndag)!

Fall Break!

Nu är det höstlov! Visserligen har jag ett väldigt kort höstlov, bara torsdag, fredag, lördag och söndag, men det är alltid nåt! Jag ska spendera nästan hela höstlovet i grannstaten Utah! Jag, min värdsyster och min värdmamma ska bila till ett ställe som heter Moab i Utah! Min värdpappa kunde tyvärr inte komma. 

Det ska tydligen vara jättefint där och vi ska campa och se fina ställen, så det ska bli roligt! Det är lite synd att jag inte hinner umgås med kompisar nu när jag har höstlov, men det har jag tid med sen, nu ska jag njuta av att besöka min andra stat i USA någonsin!


Ungefär där Moab ligger


Last days

Spirit week fredagen var Blue and Gold day då alla hade på sig blått och gult/guld. På kvällen var det volleyball match och fotballsmatch! Volleyballen var kul att titta på, vi har ett underbart volleyball lag! Varsity (den högsta ligan av tre på vår skola) har vunnit alla matcher i år de spelat! Och det är inte lite! Såklart vann vi denna också - roligt!

Fotballs matchen gick inte lika bra... Tror vi förlorade 37-0 eller nåt sånt... Ja, vårt fotballs lag suger för att vara ärlig. Men det är roligt att gå på matcherna ändå, man träffar mycket nytt folk och har roligt tillsammans!


Rolig och helt random bild på Erick (vänster) och Alex på footballsmatchen, haha


Mer spirit week

På torsdagen av spirit week var det beach day då alla klädde ut i i beach tema! Det var kul för det var bara att dra på sig shorts och flip-flops. Senare efter skolan var det homecoming fotbolls (soccer) match! Det var mot vår skolas största rivaler - skolan Basalt. Det är helt sjukt hur tävlingsinriktade de är här. Vissa säger bokstavligen "Kill Basalt!".

Fotbollsmatchen var rolig och alla skrek och hejade. Tyvärr förlorade vi 3-2, men det var roligt ändå.


Lite suddig bild, men laget samlade

Efter fotbollsmatchen var det Car Smash och Bonfire. Car smashen var hur kul som helst och totalt annorlunda från vad jag någonsin varit med om. Vi hade fixat en gammal bil och målat den med ord som "Basalt" och andra förolämpande ord, som "Longhorn BBQ". Longhorn är Basalts maskot liksom vår skolas är en Ram. Jag hade tänkt slå nått slag, men fegade ur i sista sekund. Hela skolan stog runt och tittade ju!


Här är Alex, kompis och senior på min skola, som ger bilen några slag med hammaren. 

Efter Car Smashen var det Bonfire. Vi hade gjort en gigantisk hög med skräp som vi brände, däribland en longhorn som vi hade gjort. Ni ser hur mycket rivalitet det är mellan skolorna, haha. The Bonfire varade inte så länge och efter den var slut gick alla hem.


Tror att jag är den längst till vänster, men kommer inte riktigt ihåg haha. 

Tack för frågorna, ska svara på dem snart!


Redneck day + Salad dressing Day+ Truckralley

I måndags var det Class Color Day och på tisdagen var det Redneck Day och på onsdagen var det Salad dressing Day och Truckralley. Många klädde ut sig på Redneck Day. En redneck är som en cowboy, lite slafsligare klädd bara. Alla tjejer hade ruitiga skjortor haha!



Salad dressing Day var inget speciellt. Det var svårt för juniors att klä ut sig som Italian dressing eftersom ingen visste hur man skulle se ut. Andra klasser hade lättare, tex. Thousand Islands (typ Hawaii tema) eller Blue cheese (var blå helt enkelt), men vi hade några tappra som klädde ut sig!


Vänster - Thousand Islands, de två till höger - Italian

Truckrallyt samma kväll var helt otroligt! Alla klasser hade en eller flera bilar beroende på hur många man är i en årskurs. Man stog och satt på flak medans bilarna körde runt staden medans vi skrek halsen av oss! Vi skrek saker som 2012, 2012! och Roaring Fork! och Go Juniors eller så skrek vi bara! Eftersom bilderna blev asdåliga lägger jag upp en video.


Potato Day

Här i Carbondale (vet inte om det gäller resten av USA också?) firar man något som kallas Potato Day. Den dagen är samma dag som homecoming var på, alltså i lördags. Om jag förstått det rätt så firar man något som har att göra med gruvarbetare och att de hittade potatis(?). Jag har faktiskt ingen aning, haha, men poängen var att vår skola (bara high school) skulle vara med i the potato parade.

Vi skulle göra i ordning ett flak som representerade ämnet "back to basics". Vi juniors gjorde ett flak om "farming", har inte så stor koll på vad de andra klasserna gjorde. Vi åkte på flaket genom main street och blev dömda av en jury hurvida vårt flak var miljövänligt. Vi juniors vann!


Flaket som åkte bakom bilen


Inte jag på bilden, men jag provade också att leka cowboy och kasta lasso på en låtsas ko. Finns många äkta cowboys att lära sig av ;)

 
Närmare bild på vårat flak

Det var allt om Potato Day! Ska försöka berätta lite om en dag i taget från förra veckans spirit week!

Och snälla, kommentera gott folk! Blir så glad av minsta lilla kommentar! Och ställ gärna frågor, I'll be happy to answer!

Homecoming

Okej, så i lördags var det homecoming! En grupp tjejer och några till hade bestämt att vi skulle gå ut och äta på restaurang innan, men av någon anledning missförstod vi varandra och bokade bord på två olika restauranger.

Det slutade med att vi var typ sex tjejer som gjorde sig i ordning hos en kompis och så åkte alla dem till en restaurang i Carbondale, medans jag åkte till en restaurang lite längre bort i El Jebel. Det gjorde inte dem något och visst hade jag helldre velat gå alla tillsammans, men jag kände färre i den gruppen jag gick med så jag tyckte det var ett brra tillfälle att lära känna fler människor.

Väl på restaurangen som hette El Korita fick vi vänta 40 minuter på vårat bort även fast vi hade reserverat. Sedan fick vi vänta ytterligare säkert en timme för att få maten så vi bestämde oss för att ta maten "to go" för att hinna i någorlunda tid till dansen. Jag och några till åkte hem till en tjejs hus och åt maten, medans de andra åkte direkt till dansen. Jag kom till dansen vid 10, den startade 9, men det var perfekt tid för det var då den verkligen kom igång!

Själva dansen var jätterolig! De dansar helt sjukt annorlunda här. Dansgolvet var litet och det var sjukt varmt, men det var sjukt kul också! De dansar så att tjejen har ryggen mot killens mage och killen har händerna runt tjejens midja och sedan rör de sig från sida till sida i takt till musiken! Det måste sett sjukt roligt ut, men det var bara att hänga på och dansa så jag med!

Veckan var helt underbar, men jag var helt slut så jag åkte hem till en kompis efter dansen och somnade direkt. Har fortfarande inte återhämtat mig helt från den galna förra veckan, men ska verkligen lägga mig tidigt ikväll för att ta igen lite sömn!

För att sammanfatta - min första homecoming dance var helt underbar!


Tjejerna innan dansen

Tyvärr tog jag inga bilder under själva homecoming eftersom jag var upptagen med annat, men förhoppningsvis kommer detupp några av någon annan snart som jag kan visa!

Trött

Har seriöst aldrig varit såhär trött i hela mitt liv. Ska försöka skriva ett vettigt inlägg imorgon när jag fått sova lite. Kan avslöja att homecoming var amazing!

I call shotgun!

-I call shotgun!

En fras man måste kunna i detta land.

I call shotgun betyder att man paxar förarsätet i bilen. Fatta förvirrad jag var första gången någon sa det! Jag kom ihåg att jag undrade vem som hade en pistol eller nåt, haha!

Hinner inte uppdatera så mycket just nu, spirit week är igång och idag gick jag upp 05.30 och kom hem till huset 10.30. Är helt slut och så kommer det vara i några dagar framåt, det händer något varje kväll! Imorgon är det volleyball match och football match!

Här är en bild från junior-laget i Powder Puff då tjejerna spelade så kallat "Flag-Football" då man skulle spela football utan skydd eller nåt och bara tacklas med hjälp av att ta flaggor/band från varandra som satt runt midjan.


Bilden är tagen av en kvinna som heter Sue

RSS 2.0